3D Baskılar Dünyayı Şekillendiriyor

Bugün 3D baskı teknolojisinin geldiği nokta çok çarpıcı, ancak daha da etkileyici olanı dünyanın geleceğini birçok açıdan değiştirebilme potansiyeli.

Üç boyutlu baskı teknolojileri dört bir yanımızı sarıyor, farkında mısınız? Bu teknolojiyle artık protez organlar, sanat eserleri, ayakkabılar, pastalar, köprüler, otomobiller, evler, hatta gökdelenler, kısacası, mikroskobik objelerden dev yapılara dek aklınıza gelebilecek her şey üretilebiliyor. Acaba dünyanın geleceğini 3D baskılar mı şekillendirecek? 3D baskı ile son zamanlarda ortaya çıkarılan en çarpıcı projelere göz atıp buna kendiniz karar vermeye ne dersiniz?

3D Baskılar Şehirlerde

Geçtiğimiz günlerde duyurulan dünyanın ilk 3D baskı paslanmaz çelik köprüsü, MX3D tarafından tasarlandı ve dört robotun altı aylık çalışmasıyla üretildi. Şu an güvenlik testi aşamasında olan bu tasarım harikası köprü Amsterdam’ın ünlü kanallarından birine yerleştirilecek ve şehrin havasına fütüristik bir dokunuş katacak. Yine 3D baskı teknolojisiyle bu kez Madrid’de, atık malzemelerden inşa edilen 12 metre boyutundaki köprü de bunun başka bir örneği. Evet, 3D baskı teknolojileri atık materyallerin geri dönüştürülmesi için de ideal bir yöntem. Rotterdam’daki bir araştırma ve tasarım stüdyosunun projesi, plastik poşetleri 3D baskı ile üretilen banklara dönüştürüyor.

3D Baskı Barınma Sorunun Çözecek Mi?

3D baskı teknolojileri yoksulluk, evsizlik ya da doğal afetler gibi küresel sorunlara da çözüm getirebilecek alternatifler üreterek oyunun kurallarını değiştirecek gibi görünüyor. 3D baskıyla üretilen ilk ev projesi olmasa da yeniliçki inşaat firması Icon ile küresel barınma sorunlarına odaklanan New Story organizasyonunun imzasını taşıyan bu evler, düşük maliyetle ve sadece 12 saat gibi bir sürede inşa edilebilmesiyle geleceği değiştirecek gibi görünüyor. New York gibi evsizlerin çok fazla bulunduğu büyük şehirler için Framlab tarafından geliştirilen bir konsept proje ise boş bir bina duvarına monte edilen, 3D baskıyla üretilmiş altıgen barınma ünitelerinden oluşuyor. Bir başka 3D baskı ev projesi ise duvarlarındaki her bir karoda canlı bir bitkinin yetiştiği, mısır bitkisinden üretilmiş bir tür biyo-plastikten inşa edilen bir kulübe.

3D Baskılar Hayatı Değiştirebilir

Üç boyutlu baskı teknolojileri tıp alanında da çığır açıyor. Zürih’te üretilen ve tıpkı gerçek bir kalp gibi atabilen silikon kalp, kalp nakli bekleyenlere umut ışığı olacak. Çin’deki bir üniversitede geliştirilen karaciğer maketi ise hastanın kendi organının birebir kopyası olarak ameliyatlardaki hata riskini minimuma düşürüyor. Elbette 3D baskı ile protez organlar da üretiliyor ve bu teknolojinin maliyetinin giderek düşmesi, bu protezleri yakında birçok kişi için daha ulaşılabilir kılarak hayatları değiştirecek.

3D Baskılar Yola Çıkıyor

La Bandita, dünyanın sanal gerçeklik ortamında tasarlanan ve yapay zeka teknolojisine sahip ilk 3D baskı otomobili olacak. Projenin arkasındaki üretici şirket, gelecekte müşterilerin hayallerindeki aracı kendileri tasarlayıp bu teknoloji ile hayata geçirebileceğini düşünüyor. XEV adlı otomobil firması ise yalnızca 57 parçadan oluşan elektrikli bir otomobil üretti. Şehir içi sürüşler için tasarlanan bu araç şimdiden 7 bin sipariş aldı. Furia adlı fütüristik konsept ise yenilikçi malzemeler ve alışılmışın dışında bir tasarım kullanılarak 3D baskı ile üretilen bir bisiklet prototipi.

Yazar: Cemre Akkartal


Önerilen yazılar