Aniden bastıran açlık krizlerine karşı savunmasız değilsiniz. Bu etkili yöntemler açlık krizlerine karşı koyabilmenizi sağlayacak.
Kimi zaman, olur olmaz anlarda bir şeyler yeme hissine kapıldığınız oluyor mu? Öğünlerinizde tabağınızdakini bir anda mı bitiriyorsunuz? Gece geç saatlerde kendinizi buzdolabının önünde ‘Ne yesem?’ diye düşünürken mi buluyorsunuz? Bu gibi durumların genel ismi hepimizin bildiği gibi ‘açlık krizi’ ve ardında hormonal bir bozukluktan psikolojik bir soruna kadar birçok neden yatıyor olabilir. Öncelikle eğer çok sık açlık krizi yaşıyorsanız mutlaka tetkikler yaptırarak, bir hormonal bozukluğun söz konusu olup olmadığını öğrenin. Eğer anlık yemek yeme istekleri başka bir sebepten kaynaklanıyorsa, bunları hayatınızda yapacağınız birkaç ufak değişiklik ve uygulayabileceğiniz birkaç basit ipucu sayesinde kolaylıkla önleyebilirsiniz.
Yaz yaklaşırken bu sağlıksız beslenme alışkanlığından kurtulun ve gereksiz yere kilo alma riskine girmeyin.
Ne yemelisiniz?
Midenizin daha uzun bir süre doluluk hissi yaşamasını sağlayarak açlık krizlerinin önüne geçmek için posa içeriği yüksek besinler olan çiğ veya pişmiş sebzeleri bolca tüketin. Nohut, fasulye, yulaf ve bulgur da posa açısından zengin besinler. Sindirim süresi uzun olan proteinler de kan şekeri seviyesini dengede tutuyor. Bu nedenle her öğünde et, balık, kurubaklagil, yumurta ve yoğurt gibi protein kaynağı besinlerden birini mutlaka tüketmelisiniz. Yemekten sonra tatlı krizlerine giriyorsanız bunun yerine kendinizi meyve tüketmeye zorlayın.
Tarçın kan şekerini dengelemeye ve yeme ataklarını engellemeye yardımcı olan bir baharat. Tarçını suyunuza veya çayınıza ekleyebilir, meyve ya da yoğurdun üzerine serpebilirsiniz.
Ne yememelisiniz?
Açlık krizlerinde en sık yöneldiğimiz ürünler unlu ve şekerli besinler oluyor. Çünkü bunlar kan şekerini bir anda yükseltiyor. Rafine karbonhidratlardan uzak durma gerekliliğinin en önemli sebebi ise yükselen kan şekerinin yine aynı hızda düşmesi. Bu da yeni bir açlık krizi demek oluyor.
Ne sıklıkta yemelisiniz?
Öncelikle acıkmadan yemek yememelisiniz ancak yemek için çok fazla acıkana kadar da beklememelinisiz. Bunun için en iyi yöntem az ve sık yemeniz olacak. Herkesin metabolizması farklı olsa da genellikle yemeklerden 3-4 saat sonra kan şekeriniz düşer, bu anlarda sağlıklı bir atıştırmalık tüketerek kan şekeri seviyenizi dengede tutabilir, anlık tatlı krizlerinizi bastırabilirsiniz.
Ne içmelisiniz?
Eğer bir açlık krizinin yaklaştığını hissederseniz bir büyük bardak su için, çünkü susuzluk hissi ile açlık hissi bazen birbirine karıştırılabilir. Suyu içtikten sonra biraz bekleyin, eğer yaşadığınız açlık hissi aslında susuzluk değilse ve hala bir şeyler yemek istiyorsanız dengeli bir atıştırmalık tüketin. Günde bir iki bardak şekersiz kahve ya da yeşil çay tüketimi de iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olacak.
Günlük alışkanlıklarınızı nasıl düzenlemelisiniz?
Eğer uykunuzu yeterince almıyorsanız bu iştah hormonlarınızı etkilyerek açlık krizlerine karşı daha savunmasız olmanızı sağlayacak. Vücudunuzun dinlenerek yenilenmesi için günde ortalama sekiz saat uyumalısınız. Düzenli fiziksel aktivite yapmak da insülin direncini kırmada çok etkili. Haftada en az 150 dakika, tempolu yürüyüş ya da bisiklete binme gibi orta şiddette bir egzersiz yapmayı yaşam biçiminiz haline getirerek bu etkiyi hissedebilirsiniz. Eğer açlık krizlerinizin duygusal sebeplerden dolayı tetiklendiğini düşünüyorsanız, yemek yemeyi bir terapi gibi görmekten vazgeçip yerine meditasyon yapmak, çeşitli hobilerle uğraşmak ya da fiziksel egzersiz gibi farklı aktiviteleri koymalısınız.