Giderek popülerleşen VR gözlüklerle yapabilecekleriniz, en yeni modeller, artıları ve eksileri… Sanal gerçeklik gözlüklerine dair merak ettiklerinizin cevaplarını almaya hazır mısınız?
Teknoloji dünyası30 (VR) yani sanal gerçeklik kavramını günlük hayatımıza sokmaya kararlı görünüyor. Birkaç yıldır piyasaya sürülen gözlük modelleri giderek artarken, onlara yöneltilen eleştirilerle birlikte gelişiyorlar da.
VR gözlüklerinin en yeni modelleri arasında Facebook’un 2014’te satın aldığı Oculus şirketinin ürettiği Oculus Go var. Oculus Go modelinin en önemli özelliği markanın telefondan bağımsız çalışan ilk VR seti olması. Gayet minimalist ve görece uygun fiyatlı bir model olan Go’nun kullanımı da epey kolay ve kurulumu zahmetsiz. Hafif ve rahat bir model olan Go’nun tek eksisi şarjının geç dolması ve burun köprüsünün üzerinden hafifçe ışık sızdırması. Oculus Go kullanıcıları, zombi avlamaktan dev bir ekranda Netflix izlemeye kadar binlerce sanal deneyimi VR gözlükleri ile yaşayabiliyor. Hareket algılayan kablosuz kontrol koluyla Oculus Home ekranında rahatça gezebilir, 32GB ya da 64GB’lık dahili hafızaya sahip modellerin 3 boyutlu oyunları buradan indirebilirsiniz. Go’da ayrıca sanal profilinizle katılabileceğiniz ‘odalar’ bulunuyor. Media Area’daki dev ekranda videolar izlemeniz, Games Table’da arkadaşlarınızla iskambil veya çeşitli kutu oyunları oynamanız mümkün.
Samsung’un Oculus tarafından desteklenen sanal gerçeklik gözlüğü yeni Gear VR, kapsamlı bir izleme deneyimi için 101 derece görüş alanına sahip. Eski modelde bulunmayan ancak yeni versiyona eklenen kontrol cihazı, ergonomik ve yuvarlak hatlı tasarımı sayesinde rahat bir kullanım sağlıyor. Gear VR’ı Samsung akıllı telefonunuzu ön kısmına yerleştirerek kullanıyorsunuz, yani telefonunuzun ekranı size sanal gerçekliğin kapılarını açmış oluyor. Yalnız bu da beraberinde fazla ısınma gibi sorunları getirebiliyor. Oculus platformu üzerinde çalışan Gear VR’da da beğeninize sunulan birçok oyun ile Netflix gibi içerik sağlayıcılarından izlenebilecek birçok yapım bulunuyor.
HTC’nin Vive isimli VR gözlüğü de bu yılın ilk aylarında yeni versiyonuyla özellikle oyunseverlerin beğenisine sunuldu. Özellikle oyunseverler diyoruz, çünkü bu gözlük 2880×1600 çözünürlüğü, 3D sesi destekleyen kulaklıları gibi özellikleri sayesinde, sizi adeta oynadığınız oyunun içine ışınlayarak bambaşka bir deneyim yaşatıyor. VIVEPORT platformunda ‘hardcore’ oyun tutkunlarından çocuklu ailelere kadar geniş bir kitleyi eğlendirecek zengin içerik seçenekleri yer alıyor. HTC Vive’ın eksi yönü ise onu kullanabilmek için güçlü bir oyun bilgisayarına sahip olmanızın gerekmesi.
Koltuğunuzdan kalkmadan müze gezmekten arkadaşlarınızla birlikteymiş gibi film izlemeye varan yetenekleriyle VR gözlüklerinin geleceği şimdilik parlak görünüyor, bakalım bir sanal gerçeklik gözlüğü üreteceğinin dedikodularını duymaya başladığımız Apple da sahneye çıkınca bu teknoloji nasıl bir yön kazanacak?