Bir Dakikalık Mutluluk Ritüelleri

Mutluluk seviyenizi artıracak stres seviyenizi düşürecek basit ama etkili ritüelleri günlük rutininize ekleyin.

Hepimizin günlük hayatında irili ufaklı stres kaynakları bulunuyor. Bu yüzden kendimizi ara sıra mutsuz ve endişeli hissetmemiz çok normal. Öncelikle bu hislerin normal olduğunu kabullenmeniz ve bunları hissetmek için kendinize izin vermeniz gerekiyor. Durumu ve hislerinizi yargılamadığınızda ya da değiştirmeye çalışmadığınızda zihniniz bunlar karşısında daha doğru kararlar alabilmeye başlıyor. Araştırmalar, zor bir duygu durumu içinde olduğunuzu kabullendiğinizde bu hissin yoğunluğunun azalmaya başladığını kanıtlıyor çünkü beynimizin ilkel ‘ya savaş ya da kaç’ bölümü yerine daha mantıklı düşünen, planlar yapan bölümü çalışmaya başlıyor.

Stresle ve endişeyle mücadele etmenin bir yolu da günlük alışkanlıklarınızın arasına dahil edebileceğiniz basit ama etkili ritüeller. Yoğun birinin bile hayatına rahatlıkla katabileceği bu mutluluk ritüelleri günlük stres seviyesini azaltıp mutluluk seviyesini yükseltmek için birebir.

‘Minnettarlık Dakikası’ ile Hayatınızdaki İyiliklere Odaklanın

Bunu her sabah uyandığınızda, henüz sosyal medya hesaplarınızı ya da maillerinizi kontrol etmeden yapabilirsiniz. Her güne bir doz pozitif enerjiyle başlamak için o an hayatınızla ilgili minnet duyduğunuz birkaç şeyi yazabilirsiniz. Şükran duyma hissi beynin ödül ve haz merkezlerini uyardığından, günlük stresle veya travmatik olaylarla başa çıkma yeteneğinizi geliştiriyor. Bu alışkanlığın gününüzün geri kalanını ne kadar iyi etkilediğine inanamayacaksınız.

‘İyilik Yapma Dakikası’ ile Stresten Kurtulun

Her gün birine minik bir iyilik yapmayı kendinize görev edinin. Bunun büyük bir şey olması gerekmiyor, uzun zamandır arayıp sormadığınız bir arkadaşınıza bir mesaj atmak veya bir iş arkadaşınızın masasına hoş bir not bırakmak da olabilir. Yapacağınız en minik iyilikler bile beyninizin oksitosin salgılamasını sağlıyor, bu da size kendinizi iyi hissettiriyor. Ayrıca bu küçük etkileşimler sayesinde, başka insanlarla ilişkilerinizi güçlendirdiğinizin bilincine vararak kendinizi uzun vadede de iyi hissedeceksiniz.

‘Neden Bulma Dakikası’ ile Yapılacaklar Listenizi Geliştirin

Her zamanki günlük iş listenizi yaparken her bir maddenin üzerinden bir kez daha geçin ve bu maddelerin başka birine nasıl yardım edebileceğini düşünün. Diğer bir deyişle, bu listedeki maddeleri gerçekleştirme amacınızı ararken başkalarına nasıl bir iyiliğinizin dokunacağını bulmaya çalışın. Yeteneklerinizi kullanarak, başka kişiler ya da önem verdiğimiz konular hakkında bir şeyler yaptığınızı hissetmek, bu iş listesini bir yük olmaktan çıkarıp amaca dönüştürecek. Bu da motivasyonunuzu ve direncinizi artırarak zorlukların üstesinden daha az stresle gelmenizi sağlayacak.

‘İçe Dönüş Dakikaları’ ile Mutluluğunuzu Tazeleyin

He gün kendinize 10 dakikalık bir zaman ayırın. Bunu özellikle enerji seviyenizin düştüğü öğleden sonraları yapabilirsiniz. İşi bırakın, bilgisayarınızı kapatın, cep telefonunuzun sesini kısın ve bu süreyi zihninizi boşaltacak bir aktiviteye ayırın. Yalnızca gözlerinizi kapatıp nefesiniza odaklanabilir, bir fincan çay içerek sakinleşebilir ya da kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Kendinize ayıracağınız bu süre, günün geri kalanını daha yüksek bir enerjiyle geçirebilmenizi sağlayacak. Düzenli olarak mola vermenin odaklanma becerinizi ve verimliliğinizi gözle görülür bir şekilde artırdığı kanıtlandı, bu nedenle gözlerinizi kapatıp biraz hayal kurmaktan çekinmeyin!

 


Önerilen yazılar