Bu yıl küratörlüğünü mimarlık tarihçisi ve teorisyen Beatriz Colomina ile tarihçi, teorisyen ve eleştirmen Mark Wigley’nin üstlendiği 3. İstanbul Tasarım Bienali, şehrin dört bir yanına yayılıyor. 20 Kasım’a dek ücretsiz olarak gezilebilecek olan bienalin ana mekanları arasında; Galata Rum İlköğretim Okulu, DEPO, Studio-X İstanbul, Bomonti Alt ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri bulunuyor.
İnsanın 200.000 yıl boyunca tasarımla kurduğu ilişkiye farklı açılardan bakan bienalde; teknolojiden mimarlığa, tıptan iletişime farklı alanlardan projeler yer alıyor. 13 ülkeden 250 sanatçının 70’ten fazla projesinin sergilendiği bienalde ayrıca, İstanbul’un farklı semtleri de Yaratıcı Mahalleler programıyla keşfedilecek.
Program kapsamında, Karaköy, Eminönü, Beyoğlu, TomTom Mahallesi, Nişantaşı, Akaretler, Beşiktaş, Şişli, Ortaköy, Levent, Etiler, Arnavutköy, Kuruçeşme, Sarıyer, Kadıköy ve Büyükada olmak üzere, 16 mahallede 38 marka, farklı etkinliklerle ziyaretçilerle buluşacak.
Tasarımın Türkiye’deki yolculuğunun da mercek altına alınacağı bienalde ayrıca Pelin Derviş’in yürütücülüğünde uzmanlarla geniş bir araştırma yapılıyor. Türkiye Tasarım Kronolojisi adlı projede ambalajdan sanayi yapılarına; oyuncaktan sivil örgütlenmelere 13 farklı alanda, Tanzimat’tan günümüze bir zaman dilimi incelenecek.
Şehrin farklı noktalarında tasarımın konuşulacağı ve izleneceği İstanbul Tasarım Bienali’ni görmeyi ihmal etmeyin.
Detaylı bilgi için: www.bizinsanmiyiz.iksv.org

Beatriz Colomina – Mark Wigley

Arkeoloji Müzesi – Mutant Alan

1 Beyin, 100 Milyar Noron, 100 Trilyon Bağlantı – Mark Hansen

Soyutlar Kenti – William Forsythe