Kolektif House benzerlerinden farklı olarak sadece ortak bir çalışma alanı değil; aynı zamanda paylaşmanın, birlikte üretmenin, işbirliğinin ve bunları yaparken eğlenmenin önemine inanan insanlarla dolu, ‘mutlu’ ve ‘yaşayan’ bir ofis ortamı…
Paylaşımlı ofisler tüm dünyada giderek yayılan bir trend ve Kolektif House da Türkiye’de bu akımın en yenilikçi temsilcilerinden. Benzerlerinden en büyük farkı ise düzenlediği
‘jammin’, ‘brunch’, ‘talks’ ve ‘explore’ gibi etkinliklerle, üyelerine çalışırken sosyalleşmenin ve eğlenmenin kapılarını açması. Bu yeni oluşumla ilgili merak ettiğimiz her şeyi Kolektif House’un kurucularından Ahmet Onur’a sorduk.
Sitenizde yazdığına göre ‘Birlikten kuvvet doğar’ felsefesiyle doğmuş yeni bir ofis anlayışı var Kollektif House’un. Bu yeni ofis anlayışı hakkında bilgi alabilir miyiz?
Birlikte üretince, el ele verince, ortaya çıkan üretime her geçen gün tanıklık ediyoruz. Biz; herkesin içinde olmaktan mutluluk duyacağı, paylaşacağı, işbirliği yapacağı, ilham alacağı, eğleneceği ve öğreneceği, ‘mutlu’ ve ‘yaşayan’ bir ofis ortamı yaratmaya çalışıyoruz.
‘Coworking space’ dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla gelişen bir akım. Peki nedir Kollektif House’u diğer paylaşımlı ofislerden ayıran en önemli özellik?
Girişimci ve yatırımcının, tasarımcı ve markanın, satışçı ve müşterinin aynı çatı altında çalıştığı kocaman bir dünya yarattık. Üyelerimizi; ikramlar, yoga eğitimleri, nefes egzersizleri, ofis masajları, happy hour’lar ve tatillerle her an mutlu etmeye çalışıyoruz. İçeriklerimizi ve etkinliklerimizi şahsımıza münhasır bir şekilde, kimselerden örnek almadan üretmeye çalışıyoruz. Henüz üyemiz olmayanlarla, herkese açık olarak organize ettiğimiz etkinlikler sayesinde tanışıyor, Kolektif ruhunu da KoMag isimli blog’umuzdan yansıtıyoruz. Hepinizi bekleriz.
Türkiye’de ve dünyada giderek yaygınlaşan paylaşımlı ofislere bakarak, yeni bir ofis kültürünün ve çalışma anlayışının doğuşundan bahsedebilir miyiz? Sizce gelecekte bu konuda ne gibi değişimler yaşanacak?
Aslında ‘paylaşım’ akımı dünya genelinde başlayarak, Türkiye’ye yayıldı. Hepimizin bildiği Uber ve Airbnb gibi şirketler senelerdir, iş modellerini paylaşım ekonomisi üzerinden ilerletiyor. Türkiye’deki bazı yaşam alanları ve oteller de bu konsepti, en az ofis sektörü kadar sahipleniyor. Paylaşım; ekonomisi bir yana, sürdürülebilir bir dünya için de gerekli olan bir konsept. Keşke hepimiz, ihtiyacımız olan kadar harcasak ve var olanı paylaşsak da daha güzel yarınlarımız olsa…
Paylaşımlı ofislerde bu kültürün altında hızlıca büyüyor. Dünyada neredeyse 3 milyon m2’ye çıkan bu akım, yenilikçiliğe açık tüm girişimci, freelancer ve mobil çalışanların benimsediği bir konsept oldu. Yeni ekonomi; mobil, sosyal ve özgür olma odaklı ilerliyor. Bu da esneklik ve verimliliği getirdi. İleride herkes bir ortak çalışma alanında olacak demek doğru olmaz, ama herkesin bu kültür değişimine tanık olacağı kaçınılmaz.
Üçüncü şube de geçtiğimiz günlerde Levent’te açıldı. Şubelerinizin lokasyonunu belirlerken ne gibi kriterlere önem veriyorsunuz?
Bizim için en önemli unsurlardan biri her adresimizin ulaşıma kolay bir yerde olması. Bir de binanın enerjisi ve hikayesinin kalbimize dokunmasına dikkat ediyoruz.
Kolektif House aynı zamanda bir etkinlik mekanı. KoLounge alanlarında ne gibi etkinlikler düzenleniyor?
KoLounge Levent ve Sanayi’de hem marka etkinliklerine ev sahipliği yapıyoruz hem de herkese açık Kolektif etkinlikleri tasarlıyoruz. Her birinin içeriği ve hitap ettiği hedef kitlesi farklı olan Kolektif etkinlikleri arasında bulunanlardan biri yeni oluşum ve ürünlerin tanıtıldığı ve fikri sayılır bir melek yatırımcıyla röportajların yapıldığı girişimcilik platformu; Kolektif Explore.
Bir diğer etkinlik de İşini severek yapan, üreten ve tecrübelerini paylaşmayı seven farklı disiplinlerden tanıdık simalarla yapılan söyleşiler… Kolektif Talks’ta bugüne kadar Cem Yılmaz, Nil Karaibrahimgil, Sarp Apak, Can Bonomo, Berrak Tüzünataç, Emre Karayel, Mirgün Cabas, Tuba Ünsal ve Fem Güçlütürk gibi isimleri ağırladık.
Ayrıca sağlıklı kahvaltılıklar, bir takım sanatsal aktiviteler ve neşeli pazar müziğiyle keyifli bir pazar etkinliği olarak Kolektif Brunch’ı düzenliyoruz. Müzisyenlerin çalgı aletini, müzikseverin kendini kaparak geldiği ve her isteyenin müziğiyle sahneye dahil olabileceği, müzik dolu bir akşam için de Kolektif Jammin etkinliğimiz var.
- Kolektif Talks – Cem Yılmaz
- Kolektif Jammin
- Kolektif Explore – Hasan Aslanoba
Kolektif House’un girişimcilere sağladığı bazı hizmetler de var. Bu hizmetlerden bahseder misiniz?
Kolektif Up çerçevesi altında, girişimcilere katma değer sağlayacak eğitim ve servisler veriyoruz. Mali müşavirlik, hukuk, yatırımcı bağlantıları, SEO danışmanlığı, pivot etme eğitimi gibi devamı durmayan farklı içerikler ile Kolektif House altındaki girişimcilerin organik olarak hızlandığı bir gerçek. Ayrıca çatımız altında birçok melek yatırımcı ve yatırım ağı bulundurduğumuz için,
startup’ların kendi imkanlarıyla, kolaylıkla ulaşamayacakları bir network ağını da sağlamış oluyoruz. Bu hem yatırımcının hem de startup’ın işini kolaylaştırıyor.
Son olarak gelecekte yapmayı düşündüğünüz yenilikler konusunda, eğer mümkünse, bilgi alabilir miyiz?
Yerinde duramayan bir ekiple çalışınca, heyecan da hiç eksik olmuyor. Online blog’umuz KoMag, YouTube kanalımız KoTV, yakında lanse edeceğimiz mobil uygulamamız, Eylül gibi organize edeceğimiz sokak etkinliği, yeni sezonla birlikte üçüncü yerimiz Levent’te başlayacak yeni etkinlik serileri derken benim uykular, heyecandan mütemadiyen kaçık.