MAKALE

Hayalden Gerçeğe: Baksı Müzesi 10 Yaşında

Hayalden Gerçeğe: Baksı Müzesi 10 Yaşında

Bayburt’un bugünkü ismiyle Bayraktar Köyü’nde 10 yıl önce sanatçı ve akademisyen Hüsamettin Koçan’ın kurduğu Baksı Müzesi 10. senesini kutluyor.

Sanatçılar, tasarımcılar ve sanatseverler, Bayburt’un kültürüyle çağdaş sanatı buluşturdu. Doğanın tam ortasında Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerindeki muhteşem görüntüsüyle büyüleyen bu müze, Avrupa’nın da dikkatini çekmişti ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından 2014 yılında Avrupa Müze Ödülü’ne layık görüldü.

Baksı Müzesi’nin kurucusu Koçan ise müzeyle ilgili hislerini şöyle aktarıyor: “Baksı Müzesi doğduğum topraklara yaşam birikimimi taşıma isteğimin bir sonucu olarak doğdu. Baksı bir eve dönüş projesi. Babam iki yılda bir gelebildiği köyüne döndüğünde “O kadar güzeldi ki, bir defa da ben dönmek istiyorum” diye düşündüm ve gurbetçi çocuklarının hasret dolu bekleyişlerine bir son vermek, sanatı doğduğu yere getirmek ve göçe son vermek için bu projeyi başlattım.”

Bölge için ekonomik bir değer de taşıyan müze, sanatçıların ve gönüllülerin katkısıyla toplumsal bir projeye dönüştü. Sergi salonları, depo müze, atölyeler, konferans salonu, kütüphane ve konuk evi ile 68 dönüme yayılan müze, Koçan’ın hayaliydi. 2005 yılında kurulan Baksı Kültür Sanat Vakfı ile de proje hayata geçti.

Panorama11_800x450

10. Yılda Yenilikler

Baksı Müzesi, 10 yılı geride bırakırken önümüzdeki dönemde yeni projelerle karşımıza çıkacak. Bayburt’un merkezinde inşa edilecek Kadın İstihdam Merkezi ile bölge kadınları için önemli bir girişim hayata geçmiş olacak. Küratörlüğünü Barbara Polla’nın yaptığı “Hüsamettin Koçan – Ayağımda Diken” sergisi ise Ağustos ayında açılacak. Ayrıca 500 kişilik amfitiyatro ile artık müzik de seyirciyle buluşacak. Çocuklara da bir sürpriz var; 6-11 Haziran’da bir Çocuk Şenliği gerçekleştirilecek.