Jaguar’dan İlk SUV: F-Pace

Jaguar’ın ilk SUV modeli olan F-Pace; 2.0 lt turbo dizel motor, 8 ileri otomatik şanzıman, 4×4 aktarma sistemi ve R-Sport donanımıyla test edildi.

İngiliz lüks otomobil markası Jaguar’ın ilk SUV modeli F-Pace’i Porsche Macan, BMW X3, Mercedes-Benz GLC, Audi Q5, Lexus RX, Land Rover Discovery Sport gibi iddialı modellerin yer aldığı bir sınıfta çetin bir rekabet bekliyor.

Tasarım ve Boyutlar

Hintli Tata çatısı altında faaliyet gösteren JLR (Jaguar Land Rover) Grubu’nda Discovery Sport modelinin kuzeni olarak tanımlayabileceğimiz F-Pace, sanılanın aksine, mimarisini kuzeninden değil, arkadan itişli sedan kardeşleri XE ve XF’ten almış. Yüzde 80’i alüminyumdan imal edilen F-Pace, bu sayede –yine çok düşük olmasa da- 1775 kg boş ağırlığa sahip. 0,34 Cd’lik, bir SUV için düşük sayılabilecek sürtünme katsayısıyla dikkat çeken araç, bu sayfalarda gördüğünüz R-Sport donanımında son derece sportif hatlara sahip. Çift xenon ön farlar, J Blade led gündüz farları, ön sis farları, krom ön ızgara, R-Sport gövde kiti, 19 inç’lik alüminyum alaşımlı jantlar, gövde rengi kapı kolları, led stop lambaları ve çift egzoz çıkışı öne çıkan tasarım özellikleri arasında yer alıyor. 5 kişilik bir iç mekanı bulunan F-Pace, kullanıcısına 650 litrelik bagaj hacmi sunuyor.

jaguar_02

İç Mekan

F-Pace’in iç mekanında birçok kumanda birimi Land Rover Discovery Sport’tan tanıdık geliyor. Malzeme ve işçiliğin kaliteli olduğu araçta, kumanda birimleri ergonomik yerleştirilmiş. Gösterge birimleri de kolay takip edilebilecek bir yapıda tasarlanmış. 8 inç’lik renkli ve dokunmatik ekranı bulunan Jaguar Incontrol Touch; 80 W’lik Jaguar ses sistemine, navigasyona ve geri görüş kamerasına ev sahipliği yapıyor. Araçta usb, aux ve bluetooth bağlantıları da mevcut. Ana gösterge grubundaki 5 inç’lik ekrandan ise yol bilgisayarı ve diğer bilgiler takip edilebiliyor. Koltuklar rahat, arka koltuklardaki diz mesafesi başarılı. Test aracımızla birlikte bize verilmedi, ancak “Aktivite Anahtarı”ndan da bahsetmek istiyoruz. Bileklik şeklindeki bu su geçirmez anahtarı bileğinize takıp, diğer anahtarı araçta bırakıp surf yapabilir, yüzebilir ya da outdoor aktivitelerine aklınız anahtarda kalmadan katılabilirsiniz. Hoş ve düşünceli bu detayı daha önce başka bir modelde duymamıştık.

Sürüş Özellikleri

Test aracımızda Jaguar Ingenium ailesinin bir ürünü olan 2.0 litrelik, 4 silindirli, 16 supaplı, yeni turbo dizel motor ve 8 ileri otomatik şanzıman bulunuyor. 4000 d/d’de 180 HP güç ve 1750-2500 d/d aralığında 430 Nm tork üreten motor, alüminyumdan üretilmesi sayesinde, yerini aldığı motordan 20 kg daha hafif ve daha düşük yakıt tüketiyor. Araca 8.7 saniyelik 0-100 km/s hızlanma performansı ve 208 km/s’lik maksimum hız sağlayan motor, gücünü yere akıllı 4×4 sistemiyle değişken olarak aktarıyor. Öyle ki tork, Akıllı Güç Aktarım Dinamiği ve Tork Yönlendirme Sistemi sayesinde, yol ve sürüş koşullarına bağlı olarak 90:10, 50:50 ya da 10:90 olarak ön ve arka akslar arasında otomatik olarak dağıtılabiliyor. Aracın ağırlık dağılımı ise 50:50 olarak ayarlanmış. Öte yandan sürücü, JaguarDrive Control sisteminin orta konsoldaki butonları aracılığıyla “Dynamic”, “Eco” ve “Rain Ice Snow” sürüş modlarından birini kendisi de seçebiliyor. Elektrikli direksiyonun tepkileri hızlı ve net. Motorun performansı ve otomatik şanzımanla uyumu iyi. Ama şahsım adına söyleyeyim, ben yerine girip çıkan çevirmeli bir kumanda yerine, standart bir vites topuzunu daha kullanışlı buluyorum. F-Pace 2.0d R-Sport’un fabrika verisi ortalama yakıt tüketimi 5.3 lt/100 km, karbondioksit salımı ise 139 g/km. Biz İstanbul ve çevresinde kullandığımız test aracında 6.9 lt/100 km’lik ortalama tüketim değeri elde ettik.

Karar

Markanın ilk SUV modelinin satış performansını bekleyip göreceğiz. Ama F-Pace; başarılı sürüş özellikleri, düşük tüketimli ama performanslı motoru ve arka koltuktaki diz mesafesiyle adından söz ettireceğe benziyor. 2.0d motorlu versiyonuyla, Türkiye’de hepsi 4×4 aktarma sistemli ve otomatik şanzımanlı olmak üzere beş farklı donanımla satılan aracın fiyatları 82.444 Euro ile 103.743 Euro arasında değişiyor. Daha yüksek performans isteyenler içinse, 300 HP güç ve 700 Nm tork üreten 3.0 lt V6 turbo dizel motorlu versiyon 180.393 Euro’ya alıcı bekliyor.

Artılar: Sürüş özellikleri, düşük tüketim, arka koltuk
Eksiler: Motor gürültüsü, şanzıman kumandası

Yazı: Emre Anamur
Fotoğraflar: Savaş Yılmaz

autopress_logo