Bu yıl Met Gala’nın kırmızı halısındaki yeni kostümleri değil, son beş yıla damgasını vuran unutulmaz tasarımları konuşacağız.
Eğer şu an hayatımızda koronavirüs diye bir gerçek olmasaydı, 4 Mayıs’ta gerçekleşen Met Gala’nın kırmızı halısına, dünyanın en ünlü isimlerinin birbirinden görkemli kostümlerine bakıyor olacaktık. Üstelik bu sene, Metropolitan Museum of Art’ın 150. yılının kutlanacağı bir etkinlik düzenlenecekti. Buna bağlı olarak da galanın teması “Zaman” olacaktı. Ancak diğer birçok etkinlik gibi Met Gala da bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle belirsiz bir tarihe ertelendi.
Evet bu yıl, modacıların sınırsız yaratıcılığından doğan yeni tasarımları ve ünlü isimlerin bu tasarımları nasıl taşıdığını göremedik. Ancak modanın sanata, sanatınsa modaya dönüştüğü Met Gala’dan son yılların en unutulmaz kostümlerini bir kez daha hatırlayalım dedik.
Bu arada, Met Gala heyecanını eğlenceli bir biçimde yaşamak isterseniz, Vogue dergisinin Instagram’da başlattığı #metgalachallenge etiketini takip edip insanların evlerindeki giysileri, malzemeleri ve yaratıcılıklarını kullanarak Met Gala kostümlerini yeniden yaratmasını görebilirsiniz.
2019
Geçen yılki Met Gala’nın teması “Camp”ti. Susan Sontag, 1964’te kaleme aldığı denemede camp terimini ilk kez kullanıp onu “doğal olmayana, yapaylığa ve aşırılığa duyulan sevgi” olarak tanımlamıştı. Merkezinde camp bulunan moda tasarımları esprili, ironik veya sadece aşırı olabiliyor, bu nedenle 2019’da kırmızı halıda daha önceki yılları gölgede bırakacak kadar abartılı ve şatafatlı tasarımları görmüştük.
Brandon Maxwell’in tasarladığı pespembe dev elbisesiyle Lady Gaga, Moschino tasarımlı kostümüyle bir avize kılığına giren Katy Perry, Sindirella masalından esinlenen Tommy Hilfiger elbisesiyle Zendaya ve Celine Dion’un 3 bin saatte üretilen ışıltılı Oscar de la Renta tasarımı geçtiğimiz yılın unutulmazları arasındaydı.
2018
2018’in teması, dini sembollerle moda arasındaki ilişkiye odaklanan “Kutsal Bedenler: Moda ve Katolik Hayalgücü” adlı sergiye paraleldi. Dolayısıyla kırmızı halı birçoğu rönesans döneminin dini sanat eserlerindeki figürlerden ve sembollerden esinlenen kostümlerle doluydu. Rihanna Met Gala’ya Papa’nın giydiği kıyafetten esinlenen ve Maison Margiela imzasını taşıyan bir kostümle katıldı. En göz alıcı isimlerde bir diğeri de üzerindeki boncukların işlenmesi tam 600 saat süren yakut renkli Atelier Versace elbisesiyle Blake Lively’di. Bir başka Atelier Versace imzalı kostüm, Katy Perry’nin melek kanatlı, altın renkli elbisesiydi. Gecede Atelier Versace’yi tercih eden bir diğer isimse Jean D’Arc’ın şövalye zırhını andıran gümüş rengi elbisesiyle bir tablodan fırlamış gibi görünen Zendaya oldu.
2017
2017’nin Met Gala’sı Comme des Garçons markasının yaratıcısı, efsanevi Japon tasarımcı Rei Kawakubo’yu onurlandırdı. Rihanna gibi bazı katılımcılar Comme des Garçons imzalı tasarımlar giyerken kimileri ise farklı modacıların temaya uygun giysilerini taşıdı. Cara Delevigne’in Chanel imzalı ışıltılı takımı, kısacık, gümüş renkli saçlarıyla muhteşem bir uyum içindeydi. Madonna’nın kamuflaj desenli elbisesi ile Priyanka Chopra’nın trençkot görünümlü zarif elbisesi de gecenin unutulmazlarından oldu.
2016
2016’nın sergisi insan elinden çıkma moda ile makinelerin ürettiği modanın kontrastına odaklanmıştı. Bu nedenle kırmızı halıda birçok fütüristik tasarım gördük. Zayn Malik ile Gigi Hadid’in birbiriyle uyum içindeki kostümleri, Nicole Kidman’ın asil görünümlü Alexander McQueen elbisesi ve Kim Kardashian’ın Balmain tasarımlı gümüş renkli elbisesi o yılın favorileri arasında yer aldı.
2015
2015’te düzenlenen gala, Çin’in Batı modasındaki etkisini kutlayan bir temaya sahipti. Gecenin en muhteşem kostümü Çinli tasarımcı Guo Pei imzalı göz kamaştırıcı sarı elbisesiyle Rihanna’nın tercihi oldu. Beyonce’nin Givenchy imzalı transparan elbisesi, Cher’in baştan aşağı payetlerle süslenmiş Marc Jacobs tasarımlı kostümü ve Amal Clooney’nin giydiği Maison Margiela imzalı ateşli kostümü 2015’e damgasını vuranlar arasındaydı.