Mikro Art: İğne Deliğindeki Sanat

Sanat eseri ne kadar büyükse değeri de o kadar büyüktür algısını yıkan mikro boyuttaki sanat eserleri, işin arkasındaki yeteneklere hayran bıraktıran cinsten…

Sadece mikroskopla görülebilen bir heykel ya da büyüklüğü baş parmağınızı bile geçmeyen seramik bir vazo… Üstelik yapımları normal boyuttakilere göre çok daha fazla zaman ve emek  gerektiriyor. Uğraşmak kulağa pek akıl kârı gibi gelmese de, gerekli sabır ve yeteneğe sahip sanatçıların, bıkmadan usanmadan çalışarak ortaya koydukları bu miniminnacık eserler, hem güzellikleri ile hem de değerleri ile dudak uçuklatıyor. Bazısı ne kadar büyük meblağlar önerilse de eserlerini satmaya yanaşmıyor. Bazısı ise özel sipariş alarak ortaya kişisel ve eşi benzeri olmayan işler çıkarıyor. Yaptıkları eserlerin çoğunun fotoğrafları da sosyal medyada bol bol dolaşıyor. Siz de birkaçı ile mutlaka karşılaşmışsınızdır. Peki hafızalara kazınan bu eserlerin yaratıcıları ile tanışmaya ne dersiniz? İşte olağanüstü yetenekli mikro art sanatçılarından bazıları!

Willard Wigan

Dünyanın en küçük el yapımı heykellerinin yaratıcısı Willard Wigan. Hatta bu eserler öyle küçükler ki bir iğnenin deliğinde sergileniyorlar. Bu fantastik işleri görmenin tek yolu ise iğne deliklerine mikroskop kullanarak bakmak!

Wigan bu minnacık heykelleri kum tanesi, örümcek ağı gibi malzemeleri kullanarak yapıyor. Oldukça dikkatli bir şekilde, bazen nefesini tutarak çalışması gerekiyor ve bir eserini bitirmesi genelde 6-8 haftasını alıyor. Hayatı boyunca başkaları tarafından garip olarak değerlendirilen Wigan’ın bu heykelleri sayesinde hayatı da değişiyor. 6 yaşında bir türlü uyum sağlayamadığı için okulu bırakan Birminghamlı sanatçı, hak ettiği övgüyü ancak 2005 yılında keşfedildikten sonra alabiliyor. Yaptığı mikro eserlerin değeri ise artık astronomik fiyatlarla ölçülüyor. Oldukça ilham verici bir hayat hikayesine sahip olan Willard Wigan’ın eserlerini görmek için kişisel websitesine uğramanız yeterli. Eğer daha fazlasını öğrenmek isterseniz de kendisinin 2009’da yaptığı TED konuşmasını mutlaka izleyin.

www.willard-wigan.com

Dalton Ghetti

Kurşun kalemlerin ucundan yontulmuş mini heykel fotoğraflarına daha önce bir yerlerde rastladıysanız, büyük ihtimalle Dalton Ghetti ile çoktan tanıştınız. Brezilyalı sanatçı, 6 yaşından beri ellerini kullanarak bir şeyler üretiyor. Kalemlerin uçlarını yontarak heykeller yapabileceğini keşfettikten sonra ise bunu bir meditasyon haline getiriyor ve günde 1-2 saatini bu hobiye harcıyor. Bu mesailerin sonucu ise muhteşem. İğne ucunu ve minik maket bıçaklarını kullanarak inanılmaz detaylı eserler ortaya koyuyor Ghetti. Bir heykeli ortaya çıkarması ise 6 ayı ya da 1 yılı bulabiliyor.

Ghetti bu heykelleri sadece kendisi için yaptığını özellikle belirtiyor ve hiçbirini satmıyor. Yaptığı işin aynı zamanda bir geri dönüşüm olduğunu da söyleyen sanatçı, günlük hayatta değeri pek bilinmeyen bir objeye yepyeni bir anlam katıyor olmaktan da oldukça mutlu olduğunu belirtiyor.

www.daltonghetti.com

Jon Almeda

Amerikalı sanatçı Jon Almeda, minyatür çömleklerin ustası olarak biliniyor. Boyutları 2-3 cm’yi geçmeyen miniminnacık çömlekler, seramik vazolar ve kaseler, inanılmaz detaylarıyla neredeyse gerçek gibi duruyor. Yaptığı minyatür işlerin çoğunu Instagram hesabından paylaşan Almeda, onları nasıl yaptığına dair videolar da paylaşıyor. Ara ara yaptığı Instagram yarışmalarıyla yaptıklarına bayılanları sevindirmekten de geri kalmıyor. Jon Almeda’nın seramikleri çeşitli müzelerde sergilendiği gibi, bu müzelerde satışa da sunuluyor.

www.almedapottery.com
www.instagram.com/almedapottery

Tanaka Tatsuya

Minyatür Takvim projesiyle 2012’den beri her gün yeni bir hikaye anlatan Tanaka Tatsuya, her çalışmasıyla görenleri gülümsetecek işler ortaya koymayı başarıyor. Bunu yaparken de günlük hayatımızda kullandığımız objeleri, hayal gücüyle yoğurmaktan geri kalmıyor. Örneğin brokoliler ormana, şişe kapakları masalara dönüşüyor ve diorama bebekler ile sahneler tamamlanıyor. Tatsuya’nın sosyal medya hesaplarından gün be gün paylaştığı bu renkli enstantaneler, Japon sanatçının hayal gücüne hayran kalmayı sağlıyor.

www.miniature-calendar.com
www.instagram.com/tanaka_tatsuya

Hasan Kale

Mikro art’a gönül verenlerin hepsi yurt dışından değil. Minyatür boyuttaki resimlerini genellikle yiyecekler üzerine resmetmeyi seven yetenekli ressam Hasan Kale, yaptığı işlere hayran kaldığımız yerli isimlerden biri. Tuval olarak envanterinde çikolata parçacıkları, kahve çekirdekleri, pirinç ve makarna taneleri bulunuyor. Kale’nin inanılmaz detaylı manzara resimleri ise mutlaka görmeniz gereken işleri arasında yer alıyor.

www.hasankale.com

Yazı: Şule Demiröz