Mucize Vitamin B12

B12 vitamininin sağlığınız için önemi düşündüğünüzden çok daha fazla. Düzenli B12 vitamini desteğiyle spor yapabilecek enerjiye kavuşacak, sinir sisteminiz rahatladığı için sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamasına rahatlıkla geçebileceksiniz…  

Vejeteryansanız; sürekli farklı diyet programları uyguluyorsanız; stres altındaysanız; kronik halsizlik, sindirim sistemi, konsantrasyon, unutkanlık, uykusuzluk problemleri çekiyorsanız; saçlarınız dökülüyorsa; çok fazla çay kahve tüketiyor, sigara ve alkol kullanıyorsanız; mutlaka B12 vitamini içeren besinler tüketmelisiniz.

iStock_000076653587_Medium_840x600

B12 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur?

Özellikle midye, yengeç, istiridye ve karideste yüksek miktarda olmak üzere kabuklu deniz ürünlerinde B12 vitamini bulunur. Balık çeşitlerinden uskumru, somon, sardalya, ton balığı, uzak doğu mutfağında sıkça kullanılan deniz yosunu ve ahtapot da yüksek miktarda B12 vitamini içeren yiyeceklerden. Ayrıca B12 vitamini ihtiva eden besinler arasında karaciğer, böbrek, yürek, tavuk, hindi, dana eti, süt, peynir, yoğurt, yumurta ve mayalı soya ürünlerini sayabiliriz.

15 gram ahtapot günlük B12 ihtiyacının tamamını almanız için yeterli. 100 gram uskumru ve somon balığı günlük B12 ihtiyacının üç katını, ton balığı yaklaşık iki katını, sardalya ise 1,5 katını karşılıyor. 100 gram kuzu etinde bulunan B12 vitamini ise vücudun günlük ihtiyacının yüzde 50’sini içeriyor. B12 vitamininin dozu, tükettiğimiz peynir çeşitlerine göre de farklılık gösteriyor. Örneğin 100 gram beyaz peynir, günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık olarak yüzde 30’unu, bir adet yumurta ise vücudun günlük ihtiyacının yüzde 6’sını karşılıyor.

B12 Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

B12 vitamini eksikliği genellikle vejeteryanlarda, dengesiz diyet yapanlarda, sigara içenlerde, çok fazla çay ve kahve tüketenlerde, düzenli alkol alan kişilerde, hamile ve emziren kadınlarda, yoğun stres altında veya depresyon, panik atak, anksiyete gibi rahatsızlıkları olanlarda, düzenli ilaç (özellikle kolestrol ilacı) kullananlarda, doğum kontrol hapı ve östrojen takviyesi alan kadınlarda, sporcularda, beden gücü ile çalışanlarda görülüyor. Ayrıca B12 vitamininin bağırsaklardaki emilimi belli bir yaştan sonra azaldığı için 50 yaş üzerindeki kişilerde, sindirim sistemi ile ilgili problemi olanlarda veya operasyon geçirenlerde B12 vitamini eksikliğine sıkça rastlanıyor.

Young sadness woman is sitting on the floor. Focus on salad and bottle of water.

B12 Vitamini Eksikliğinde Vücut Nasıl Alarm Verir?

B12 vitamininin uzun süren eksikliğinde sinir sistemine dair hastalıklar baş gösterir. Bunların arasında konsantrasyon bozukluğu, algılama güçlüğü, uykusuzluk, nedensiz korku ve endişe durumu, migrene varan baş ağrıları, sabahları yataktan yorgun kalkma ve uyuşukluk hali gibi rahatsızlıklar görülebilir. Uzmanlar B12 vitamini eksikliğinin uzun vadede depresyona bile neden olabildiğini söylüyorlar. Ayrıca kansızlığa bağlı mide bulantısı, halsizlik, el ve ayaklarda uyuşmalar, kas spazmları, boyun ve sırt ağrıları, omurilik problemleri, kalp ve ritim bozukluklarına rastlanabilir. B12 vitamini eksikliği aynı zamanda vücutta demiri depolamayı engellediği için anemiye ve alzheimer gibi ciddi rahatsızlıklara da neden olabilir.

 

?????????????????????????????????????????????????????????

B12 Vitaminin Faydaları

  • B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerini destekleyerek vücudu kansızlığa karşı korur. Uzmanlar B12 vitamininin, B9 yani folik asitle birlikte alınmasının daha güçlü etki gösterdiğini özellikle vurguluyorlar.
  • Yaşlanmayı geciktirir, ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltır.
  • Hafızayı güçlendirir, konsantrasyonu arttırır.
  • Vücuttaki yabancı maddelerin, toksinlerin atılımında etkindir.
  • Kalbi güçlendirir, kalp hastalıklarına karşı korur.
  • Geceleri rahat ve derin uyumanıza yardımcı olur.
  • Enerjik ve pozitif bir ruh halinde olmanıza yardım eder.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu olası hastalıklara karşı korur.
  • Alzheimer’a karşı koruyucudur.
  • Depresyon, anksiyete ve kronik uykusuzluk gibi rahatsızlıklarda yan tedavi olarak uygulanır.
  • Tüm kanser çeşitlerinde, AIDS, kemik erimesi, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıklarında vücudu güçlendirmek için kullanılır.
  • B12 vitamini son yıllarda (multiple sclerosis) MS hastalarında düzenli olarak kullanılmaya başlanmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır.  
  • Alternatif tıp uzmanları, sedef hastalığı, egzama gibi cilt hastalıklarında B12 vitamini ile avokado yağının karıştırılarak cilde uygulanmasının tedavi edici etkisinden de söz ediyorlar.

 

iStock_000074504985_Medium_840x600

B12 Vitamini Kilo Aldırır mı?

Uzmanların bu soruya verdiği cevap, B12 vitamininin kilo alımına neden olmadığı, aksine B grubu vitaminlerinin metabolizmayı hızlandırarak, kilo verilmesine katkı sağladığı yönündedir. Üstelik, B12 vitamini desteğiyle düzenli spor yapabilecek enerjiye kavuşacak, sinir sisteminiz rahatladığı için; strese bağlı abur-cubur, tatlı, unlu ve yağlı yiyecekleri atıştırma isteğiniz azalacak, sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulamasına rahatlıkla geçebileceksiniz…  

Pınar Efe

 


Önerilen yazılar