Dünyadaki en mutlu ülkeler listelerinin zirvesinden inmeyen İskandinav ülkelerinin mutluluk sırları neler?
Nordik ülkeler dendiğinde aklınıza ilk neler geliyor? Buz gibi bir iklim, uzun ve gri kışlar, kısacık ve çok aydınlık yazlar, ileri düzey medeniyet, refah ve mutluluk benim ilk aklıma gelenler. Peki Nordik ülkeler hangileri? Yine hemen yanıt vereyim; İzlanda, İsveç, Finlandiya, Norveç ve Danimarka. Bu ülkeler kişi başı gelir, yaşam süresi, teknoloji ve mutluluk gibi konularda dünyada ilk akla gelen yerler oluyor.
Peki bu ülkelerin ortak özellikleri neler?
Hepsi gerçeküstü denecek kadar güzel bir doğaya sahip. Özellikle Instagram’da yer alan en iyi doğa fotoğraflarının Nordik ülkelerden çıktığı belirtiliyor. Yemyeşil adalar, denizler ve meşhur fiyortlar; ayrıca Noel Baba’nın köyü olan Lapland yine bu coğrafyada yer alıyor.
Bu ülkeler oldukça kaliteli ve sağlıklı besleniyor.Yemek konusunda dünyanın en iyileri listesinde Danimarka ve İsveç başı çekiyor. Ayrıca Nordik ülkeler ufak şeylerle mutlu olan insanlarla dolu. “Dünyadaki En Mutlu 10 Ülke Raporu”na göre İsveç, Danimarka, Norveç her daim ilk 7 içinde yer alıyor. Bir diğer Nordik olan İzlanda ise dokuzuncu sırada.
Nordik ülkelerde eğitim ücretsiz ve çok kaliteli. Örneğin üniversitelerdeki master programlarına 300 Euro gibi sembolik bir ücretle kayıt olabiliyorsunuz. Eğitim kalitesi en üst seviyede. Özellikle bu hususta Finlandiya dünyada birçok kez birinci seçilmiş.
Dünyadaki ülkelerin yolsuzluk endekslerini sıralayan ‘Transparency International’s Corruption Index’ ismindeki çalışmaya göre listenin en az yolsuzluğun bulunduğu 7 ülkesi şöyle: Danimarka, Finlandiya, İsveç, Yeni Zelanda, Hollanda, Norveç ve İsviçre. Kadınlar siyasette çok aktif, kadınların siyasete katılım oranı %40. PEW Araştırma Merkezi’nin yaptığı çalışmaya göre Nordik ülke vatandaşları seçimlere yüksek katılımda bulunuyor, oy vermeyi asla ihmal etmiyorlar.
Alternatif ve temiz enerji kaynakları kullanıyorlar.Özellikle güneş ve rüzgar enerjisi kullanımında yine dünyada başı çekiyorlar. Danimarka 2035 yılı itibariyle fosil enerjisi kullanacağını ilan etti bile.
LGBTQ bireyler eşit ve güvenli sosyal haklara sahip. Ayrıca uzun yıllardır evlilik hakları da var. Nordik ülkelerde babalar da doğum izni kullanabiliyor. ‘Parental Leave’ yani ‘Ebeveynlik İzni’ babalar için 14 hafta civarında. Muhteşem bir sosyal hak değil mi?
İsveçlilerin, dünyayı kasıp kavuran Hygge felsefesinden sonraki ikinci mutluluk felsefesi: Lagom bu listede mutlaka yer almalı elbet. Lagom İsveç dilinde “Ne az, ne çok. Tam ayarında” demek. Türkçe’deki karşılığı ise “kararında”.
Nordik ülke vatandaşları bireysel ve kaliteli zaman geçirmeyi çok seviyorlar.Sıklıkla tek başlarına sinemaya, spora, alışverişe gittiklerini görebilirsiniz. Nordikler sade, kalabalık olmayan ve rahat bir elbise gardrobunun mutluluğun temeli olduğu inancındalar.
Aktif dinlemeye inanıyorlar.Kaliteli ilişkilerin temelinde dinleme eyleminin olduğunu düşünüyorlar. Nordik halkları çok nazik ve duyarlı insanlardan oluşuyor. “Teşekkür ederim” en sık kullandıkları söz. İş – yaşam ve aile dengesinin önemi hayatlarının temeli. Zamanlarını kaliteli ve verimli kullanıyorlar. Hayatın hiçbir alanında aşırıya kaçmıyorlar. Yeterince uyku yeterince yemek ve yeterince hareket etmek ana yaşam felsefeleri.
Kültür ve sanat alanında çok gelişmiş ve aşırı üretkenler.
Şimdi gelelim Nordik mutluluk üzerine yazılmış beş önemli kitap önerisine;
• Meik Wiking – The Art of Making Memories: Bu kitapta mutlu anıları canlı tutmanın formülleri veriliyor. Kitap ilham verici bir meditasyon ve bize güzel anıları oluşturmamıza yardımcı olacak fikirlerle dolu pratik bir el kitabı olarak belirtiliyor. Bir mutluluk araştırmacısı olan Meik Wiking’in bu eseri uzun süre ABD’de çok satanlar listesinin zirvesinde yer almış.
• Meik Wiking- The Key to Happiness: Yine bir Meik Wiking kitabı. Meik her konuda mutluluğunuzu artırabilecek pratik ipuçları sunuyor. Ayrıca bu kitap mutluluğu basit bir yaşam biçiminde bulabileceğinizi söylüyor.
• Malene Rydahl – Danimarkalı Gibi Mutlu: Yazar bu eserde neden Danimarkalıların Dünya’nın en mutlu insanları olarak bilindiğinin ayrıntılarını paylaşıyor. Güven, özgürlük, fırsat eşitliği, tevazu, cinsiyet eşitliği bu ayrıntılardan bazıları olarak göze çarpıyor.
• Meik Wiking – Lykke: Dünyanın En Mutlu İnsanlarının Sırları: Kitap adını Lykke yazılıp luukah diye okunan ve Danca kelime anlamı “mutluluk” olan kelimeden alıyor. Ayrıca kitabın omurgası Nordik gelenek üzerine kurulmuş durumda. Mutlaka okumalısınız.
• Michael Booth – The Almost Nearly Perfect People: Kitap Danimarka, İzlanda, Norveç, Finlandiya ve İsveç için beş bölüme ayrılmış. Kitabın her bir bölümünde ayrı ayrı bu ülkelere ve geleneklerine odaklanılıyor.
Bir dev hizmet daha… Nordik turunuz öncesi izlemeniz gereken beş önemli film;
The Hunt | Jagten
The Hunt, Türkçe adı ise Onur Savaşı. Başrolünde Mads Mikkelsen yer alıyor. 2012 yapımı eşsiz bir dram filmi. Hikaye Danimarka’nın bir kasabasında geçiyor. Altın Küre ve Oscar’a yabancı dilde en iyi film dalında aday olmuş bu muazzam filmi kaçırmayın.
HeadHunters | Hodejegerne
Headhunters, Jo Nesbø tarafından yazılan 2008 tarihli romanına dayanıyor. 2011 yılında filme alınıyor. Türü ise aksiyon gerilim. Yönetmen Morten Tyldum. Başrollerinde Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau ve Synnøve Macody Lund var. Heyecan seviyesi yüksek bu yapım sizi Oslo’da eşsiz manzaralar eşliğinde stresli bir yolculuğa davet ediyor.
The Seventh Seal | Det sjunde inseglet
Yedinci Mühür, Ingmar Bergman’ın yönettiği 1957 yapımı bir İsveç filmi. 1957 Cannes Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü kazanmış. Tüm zamanların en büyük filmlerinden biri olmasının yanında dünya sinemasının klasik bir parçası olarak antolojilerde yerini almış durumda.
In A Better World / Hævnen
2010 yılında çekilen bu filmin yönetmeni Susanne Bier. Danimarka yapımı olan ‘Daha İyi Bir Dünyada’ drama ve gerilim türünde olağanüstü beğenilen bir iş. Film 2011 yılında 68. Altın Küre Ödülleri ve 83. Akademi Ödülleri’nin her ikisinde de En İyi Yabancı Dilde Film Ödülünü kazandı.
King of Devil’s Island | Kongen av Bastøy
2010 yapımı Norveç filmi King of Devil’s Island, yaşanmış bir hikayeden uyarlanmış. Başrollerinde Stellan Skarsgård, Benjamin Helstad ve Kristoffer Joner yer alıyor. Yayınlandığı dönem büyük ilgi uyandırmış bir yapım.
Nordik ülkelerin mutlu yaşam sırları ve önerilerinden bahsettiğim yazımın sonuna geldim bile. Dilerim hayatınızın her anında Nordikler kadar mutlu ve huzurlu olabilirsiniz.
Haftaya görüşmek üzere…