Günümüzde şirketlerin müşterilerine karşı gösterdikleri özenli hizmet kalitesini kendi çalışanlarına da gösteriyor olması, oldukça önemli bir sorumluluk şekli haline geldi. İşte Kurumsal Beslenme Danışmanlığı da şirketlerin geleceğine ve çalışanlarına yapmış olduğu en önemli yatırımlar arasında. Kaldı ki yapılan birçok çalışma da yürütülen wellness programlarıyla, çalışanların hem motivasyonunun hem de verimliliğinin arttığını ve sağlık harcamalarının ciddi oranda düştüğünü ortaya koyuyor.
Artık çalışanların sağlığını, performansını, dikkatini, kuruma bağlılığını, verimliliğini ve motivasyonunu arttırarak sektördeki rakiplerinin önüne geçmeye ve iş potansiyelini yükseltmeye yönelik programlar, günümüz rekabet ortamında daha da fazla önem kazanıyor. Ülkemizde de çalışanlarının yaşam kalitesini yükseltmeyi aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olarak gören birçok kurum, danışmanlık hizmetinden faydalanıyor.
Şirketler Neden Kurumsal Beslenme Danışmanlığına İhtiyaç Duyar?
Wellness ve başarı arasında ciddi bir ilişki bulunuyor. Bu nedenle şirketler, çalışanlarının yaşam kalitesini yükseltmek ve verimliliği artırmak için ‘Kurumsal Beslenme Danışmanlığı’na ihtiyaç duyuyorlar. Ülkemizde, şirketler arasında wellness programları yeni bir trend olarak görülse de Amerikan Sağlıklı Yaşam Derneği’ne göre, dünya çapındaki uluslararası şirketlerin yüzde 80’inden fazlası bu tip kurumsal sağlıklı yaşam programlarını uyguluyorlar.
Harvard Sağlık Okulu’nun yapmış olduğu çalışmanın sonuçlarına göre kötü beslenme verimliliği yüzde 8 oranında düşürürken, dengeli bir diyet takip etmeyen bireyler, edenlere göre işte yüzde 15 daha fazla devamsızlık yapıyor. Verimliliğe önem veren şirketlerin göz ardı etmemesi gereken bu çalışma sonuçları ise aslında oldukça ciddi oranları yansıtıyor. Kötü ve dengesiz beslenmenin bir sonucu olarak şirketteki her 1000 kişiden 80’inin iş verimliliği düşüyor ve her 1000 kişinin 150’si işe devamsızlık yapıyor. Bu nedenle bir şirket çalışanları kendilerini ne kadar sağlıklı ve mutlu hissederlerse, artan motivasyon işte verimliliğin de artmasını sağlıyor.
Tüm bu veriler ışığında ‘Kurumsal Beslenme Danışmanlığı’ uyguladığım şirketlerde öncelikli hedeflerimiz arasında verimliliği yükseltmek, işe devamsızlığı ve hastalıkları azaltmak, sağlık harcamalarını düşürmek, motivasyonu ve şirkete bağlılığı artırmak, konsantrasyonu güçlendirerek iş potansiyelini yükseltmek ve sektörde hep bir adım daha ileride olmayı sağlamak geliyor.
Kurumsal Beslenme Danışmanlığının Çalışanlara Faydaları
Çalışanlar; yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, bozulmuş glikoz toleransı, gizli şeker, karaciğer yağlanması, fazla kilolar ve kilo alma korkusuyla bir türlü bırakılamayan sigara bağımlılığı gibi konularda destek almak için ‘Kurumsal Beslenme Danışmanlığı’na ihtiyaç duyuyor. Danışmanlık verdiğim şirketlerde yapmış olduğum gözlemler sonucunda tüm gününü çalışma arkadaşları ve şirket içinde geçiren bireylerin, grup motivasyonu ile çok daha başarılı olduklarını söyleyebilirim. Sonuçta grup sinerjisi, hem hedeflenen kilolara keyifle ulaşılmasını hem de verilen fazla kilolarla hastalık tablolarının ciddi oranda düzelmesini sağlıyor. Sadece yüzde 10’luk bir kilo kaybı bile diyabet riskini yüzde 30, obezite ile ilgili kanser riskini ise yüzde 40 oranında azaltıyor.
Siz de uzun seyahatler, iş toplantıları, toplantıda ikram edilen kurabiyeler, poğaça ve börek ile geçiştirilen sabah kahvaltıları ve akşam üzerleri yaşanan açlık krizleri arasında sıkışıp kaldıysanız ve diyetisyene gitmek için bir türlü zaman ayıramıyorsanız, ancak sağlıklı ve dengeli beslenmek istiyorsanız, çalıştığınız şirketin bu hizmeti size sağlaması için talepte bulunabilirsiniz.
Uzm. Dyt. Gamze Şanlı Ak
Moso Diyet ve Beslenme Danışmanlığı