MAKALE

Öğrenmeye Tasarım Penceresinden Bakış

Öğrenmeye Tasarım Penceresinden Bakış

İstanbul bir kez daha aktif bir tasarım platformuna dönüşüyor. 4. İstanbul Tasarım Bienali bu kez öğrenme biçimlerimizi sorguluyor.

IKSV tarafından düzenlenen ve 22 Eylül’de kapılarını açan 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin bu seferki teması ‘Okullar Okulu’. Bienal, şehrin altı farklı mekanına yayıldığı gibi, rehberli yürüyüş rotaları, tematik turları, dersler, sunumlar ve atölyeler gibi farklı formatlarıyla, tasarım penceresinden bakarak sorguladığı öğrenme kavramının odağını genişletiyor.

Küratörlüğünü Belçikalı sanat direktörü Jan Boelen’in yaptığı bienal, ‘Okullar Okulu’ temasında tasarımın, bilginin ve küresel bağlantılılık halinin hem günümüz İstanbul’unda hem de ötesinde oynadığı rol üzerine düşünüyor.

Dünyada var olan bilgi miktarının her iki yılda bir, iki kattan daha fazla artmasından, insanların daha önce hiç olmadığı kadar bilgili olmasından, hayat boyu öğrenme zorunluluğundan ve artık makinelerin de öğrenmeye başlamasından yola çıkan bienal okula dönmenin ve okulu baştan tasarlamanın vaktinin gelip gelmediğini sorguluyor.

Kendini “tasarım üzerine eleştirel düşünme alanı” olarak konumlandıran bienal, araştırma, deney yapma, kentten ve ötesinden yeni bir şeyler öğrenme imkanı sunan, üretken, süreç odaklı bir eğitim ve tasarım platformuna dönüşmeyi hedefliyor.

Geleneksel tasarım etkinliklerinden farklı olarak zaman ve mekan anlayışını esneten Okullar Okulu, altı ayrı temayı inceliyor. Bienal, güçlenmek, düşünmek, paylaşmak ve odaklanmak için bir ortam sağlıyor ve belirli durumlara karşılık veren cevaplar sunuyor.

4 Kasım’a dek sürecek bienali, her biri Okullar Okulu’nun farklı bir temasına odaklanan Akbank Sanat, Arter, Pera Müzesi, Salt Galata, Yapı Kredi Kültür Sanat ve Studio-X İstanbul’da ziyaret edebilirsiniz. Her zamanki gibi rehberli turlarla da daha derinlemesine deneyimleyerek gezebileceğiniz bienal, bunların yanı sıra Beyoğlu ve Karaköy rotaları adlı iki farklı tur daha organize ediyor. Şehrin tamamını bir tasarım platformuna dönüştürmeyi hedefleyen bienalde ayrıca İstanbul’un değişik bölgelerini sekiz farklı tematik turla, uzman rehberler eşliğinde gezemeniz de mümkün.

Turlardan birine katılmak için zaman ayıramazsanız, cebinizdeki sesli rehberle bienali kendi hızınızda gezebilirsiniz. App Store ve Google Play’den ücretsiz indirebileceğiniz bu uygulama sayesinde gördüğünüz tüm eserlerle ilgili bilgi alabilirsiniz.

Sonbaharla birlikte şehrin takvimindeki yoğunluk git gide artarken ziyaret edebileceğiniz en ufuk açıcı etkinliklerden biri kesinlikle Okullar Okulu olacak.


Önerilen yazılar