En trend mimari stillerden biri olan loft mimarinin rafine bir örneğini sunan Cer İstanbul, Tarihi Yarımada’da yepyeni bir yaşam tarzı sunuyor.
Hemen her alanda olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de ruhunu geçmişten alan trendlerle karşılaşmak mümkün. Bu trendi zaman zaman modada, zaman zaman sinemada ve diğer sanat dallarında görebiliyoruz. Geçmişten kopup gelen ve bugün gayrimenkul sektöründeki trendler arasında yerini alan bir anlayış ise loft mimari. Birçok ülkede loft mimari örneklerine rastlanabiliyor. Peki nedir bu loft mimari?
Loft kavramının ortaya çıkışı 19. yüzyılın ve iki dünya savaşının getirdiği endüstriyel dönüşümün bir sonucu olarak kabul edilebilir. Atölyelerden imalathanelere geçilmesinin ardından üretim ve talep arttıkça imalathaneler de yerlerini fabrikalara bırakmaya başladı. Sanayi bölgeleri şehirlerin başka bölgelerine taşınıp daha geniş alanları kapladıkça eski alanlar terk ediliyordu; bunun en fazla örneği ise ABD’de görülüyordu.
New Yorklu ünlü sanatçılar, atölye ve yaşam alanı olarak bu boş imalathanelere taşınmaya başladılar. Ressamlar, heykeltıraşlar ve diğer sanatçılar da bu boş ama geniş alanlara yönelmeye başlayınca bu akım yayılmaya başladı. Eski imalathanelerin konutlara dönüştürülmesi fikri hayat buldu. Küçük ama özgün tasarımlarla eski atölyeler yeni evlere dönüşür oldu.
Bu dönemin ardından loft mimari anlayışı dünyanın farklı yerlerinde de karşılık bulmaya başladı ve özgün tasarım arayanlara bir seçenek olarak kendine geniş bir hareket alanı buldu. Loft mimarinin özellikleri de ortaya çıktığı alanların özelliklerini kapsar duruma geldi: Yüksek tavanlar, duvarlarla ayrılmayan geniş alanlar, duvarların içine gizlenmemiş tesisat boruları ve çoğu zaman sıvanmamış ya da boyanmamış duvarlar. İç tasarımlarındaki en büyük fark ise sanatçıların özgün dokunuşlarının neredeyse her “konutun” farklılaşmasını sağlamasıydı. Loftlara rağbetin artması ve sakinlerinin profilleri değişmesiyle beraber bulundukları bölgelerin sosyo-kültürel anlamda gösterdiği değişimler, şehirlerde bu bölgeleri cazibe merkezleri haline getirdi. Bu da yatırımcıları ve gayrimenkul sektörünün tüm aktörlerinin loft mimari üzerine daha fazla odaklanmasını sağladı. Bugün farklı şehirlerde farklı tasarımlarda çeşitli loft mimari yapıları görmek mümkün.
Bu örneklerden biri de gayrimenkul sektörünün uluslararası ödüllü projelerine imza atan Ege Yapı ve Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO iş birliğiyle İstanbul’un en köklü yerleşim yerlerinden biri olan Tarihi Yarımada’da geliştirilen Cer İstanbul.
Cer İstanbul, Tarihi Yarımada’nın güneybatısında yer alan ve Osmanlı Dönemi’nde Altın Kapı olarak adlandırılan bölgede, Yedikule Hisarı’nın yanı başında inşa ediliyor. Konseptinde; 1871 yılından itibaren tarihi Yedikule Demiryolu Tesisleri’nin yer aldığı ve demiryolu araçlarının bakım – onarım faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Cer Atölyeleri’nden ilham alınan Cer İstanbul, bu görkemli tarihe saygı ile bir sanat eseri olarak tasarlandı.
Yedikule sahil hattında, karşısında Adalar, arkasında Yedikule Hisarı manzarası ile son yıllarda geliştirilen en özel projelerden olan Cer İstanbul, bulunduğu lokasyon, az katlı mimarisi ve özel tasarım peyzaj alanları ile dikkat çekiyor. Proje içerisindeki 5 adet 150 yıllık tescilli yapı restore edilerek loftlara dönüşüyor.
1.500 yıllık tarihi İstanbul Surları’nın yanı başında yükselen Cer İstanbul’un loftları, sofistike zevklerini yaşam alanına da yansıtmak isteyenler için gerçek loft deneyimini en seçkin şekilde sunuyor.
Tarih ile modern yaşam tarzını harmanlayan Cer Loft’ta, dünyaca ünlü mimarlar tarafından sadece 36 adet tasarlanan loftlar her yönüyle ayrıcalıklı bir yaşamın kapılarını aralıyor. Cer Loft’ların yüksek tavanları, güneşi her daim konuk edeceğiniz geniş pencereleri ve çatı ışıkları sayesinde ferahlığı yaşamınızın her anında deneyimlerken; bir tarafında binlerce yıllık tarihi surlar, diğer tarafında eşsiz bir deniz manzarası bulunan terasınızda huzuru ve keyfi kucaklayacaksınız.