Yaşınızdan bağımsız olarak gelişebilen psikolojik yaşlanmayı engelleyin, ruhunuzu genç tutun!
Doğamız gereği, yaşlanma sürecimiz neredeyse doğduğumuz andan itibaren başlıyor. Biyolojik yaşlanma gibi psikolojik yaşlanma da normal bir süreç. Biyolojik yaşlanma beyni etkilendiği için hafızamız, dikkatimiz, algımız kronolojik yaşa bağlı olarak zayıflıyor. Uzun yaşamak sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda psikolojik olarak da kaliteli bir yaşam sürme amacını kapsıyor. Bu nedenle psikolojik yaşlanmayı yavaşlatmak, sadece yaşlı bireyler için değil hepimiz için önem taşıyor.
Psikolojik yaşlanma, biyolojik yaşlanmadan bağımsız olarak işleyen ayrı bir süreç. Bu konuda yapılan araştırmalarda bireysel farklılıkların ön plana çıktığı görüldü. Biyolojik yaşlanmada, ilerleyen yaşlarda beden güçsüzleşip performans kayıpları yaşanıyor. Psikolojik yaşlanmada ise, belli bir yaşam tarzına sahip bireylerde kazanımlar kayıplardan daha fazla olabiliyor.
Uzmanlar, psikolojik yaşlanmayı engellemenin en önemli püf noktaları arasında “yeni şeyler öğrenme, sosyal ilişki kurmak için çaba gösterme, hedef belirleme, stresle mücadele edip moral motivasyonu koruma, sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve egzersiz” olduğunu söylüyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İhsan Öztekin, psikolojik yaşlanmayı önleyip sağlıklı yaşamanın 5 kriterini şöyle sıralıyor.
Fiziksel iyilik: Bilinçli ve dengeli beslenme alışkanlıkları geliştirmeli, düzenli fiziksel aktivite yapmalı ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmalısınız.
Zihinsel iyilik: Beyninizi sürekli okuyarak, izleyerek, dinleyerek uyarmalı; problem ve bulmaca çözme ile zihinsel aktiviteyi canlı tutmalı; el becerisi ve sanatsal aktivitelerle boş zamanlarınızı değerlendirmelisiniz.
Sosyal iyilik: Akrabalar ya da çevrenizdeki diğer insanlarla iyi iletişim ve ilişkiler kurabilmeye özen göstermeli, topluma ve çevreye pozitif katkıda bulunmaya çalışmalısınız.
Manevi iyilik: Hangi yaşta olursanız olun, yaşamdan beklenti ve amaçlarınızın olması, güçlü etik değerlere ve ahlaka sahip olmanız önemlidir.
Duygusal iyilik: Başkalarına ve kendinize karşı olan hislerini ve düşüncelerini anlamaya ve bunları paylaşmaya, duygusal açıdan dengede olabilmeyi başarmaya çalışmalısınız.
Kısacası psikolojik yaşlanmayı engellemek için şu yedi öneriye dikkat etmelisiniz:
– Sürekli yeni şeyler öğrenerek zihninizi aktif tutmak.
– Stres ile mücadele edip moral motivasyonunuzu korumak.
– Sosyal ilişki kurmak için çaba göstermek.
– Hayatınızda, geleceğe yönelik hedeflere sahip olmak.
– Sağlıklı beslenmek.
– Düzenli egzersiz yapmak.
– Uyku düzenini korumak.