Adını ortaya çıktığı şehirlerle paylaşan yerel tarifler…
Dünya mutfaklarından bazı lezzetler, doğdukları şehirlerle o kadar özdeşleşmiş oluyor ki o şehrin adıyla anılıyor. İşte adlarını ortaya çıktığı şehirlerle paylaşan beş popüler lezzet!
Viyana Şinitzeli
Eğer Viyana’yı daha önce ziyaret ettiyseniz şinitzel restoranlarının önünde oluşan turist kuyruklarını da görmüş olmalısınız. Artık tüm dünyada, birçok restoranda tavuk şinitzel bulunabilse de, Avusturya’da Viyana mutfak gelenekleriyle hazırlanan şinitzellerde dana eti kullanılıyor. İtalyanlar Viyana şinitzelinin “Cotoletta alla Milanese” adlı, benzer bir yemekten esinlendiğini iddia ediyor ancak Avusturya kültüründe etlerin ekmek kırıntısına bulanarak derin yağda kızartılması şinitzelin 19. yüzyılda ortaya çıkışından çok daha eskiye dayanıyor.
Pekin Ördeği
Pekin ördeği tarifinin Ming Hanedanı zamanında geliştirildiği düşünülse de daha farklı versiyonlarının bundan yüzyıllarca önce de kullanıldığı biliniyor. Pekin’in ilk Pekin ördeği restoranı ise 15. yüzyılda açılan Bianyifang. Burası hala işleyen bir restoran! Ördekler burada kapalı fırınlarda yavaş yavaş pişiriliyor, böylece et yumuşak ve sulu kalıyor. Buranın rakibi olan Quanjude adlı restoran ise ördekleri dikey biçimde, açık ateşte ve daha hızlı pişiriyor, bu da derinin gevrekleşmesini sağlıyor.
Buffalo Wings
Artık pub’lardan barbekü partilerine dek birçok yerde karşımıza çıkan Buffalo wings, yani özel soslu tavuk kanatları, ilk olarak ABD’nin New York eyaletinin Buffalo şehrinde ortaya çıkmış. Anchor adlı barın çalışanı Teressa Bellissimo, bir tabak dolusu kanadı bu özel sosla servis ettiğinde tüm müşterilerden büyük övgü almış. Buffalo wings hazırlanırken tavuk kanatları önce ikiye ayrılıyor, ardından derin yağda kızartılıp sosa bulanıyor. Bu sos ise Worcestershire sosu ve kırmızı biber karışımından oluşuyor.
Bolonez Sos
İtalya gibi her yerinden lezzet fışkıran bir ülkede, diğer tüm şehirleri gölgede bırakıp öne çıkmayı başaran Bolonya’nın dünyaya armağan ettiği en önemli lezzet bolonez sos. Asıl adı ragu olan bu sosun ufak farklılıklarla jenerasyonlar boyunca aktarılmış birçok tarifi var. Ancak söylenene göre orjinal bolonez sos, havuç, kereviz ve soğandan oluşan bir bazın et ve şarapla karıştırılması ile hazırlanıyor. Bazı tariflerde domates de yer alsa da bu tariflerin ortak özelliği sosun uzun sürede pişmesi. Ayrıca asla ince spagettiyle servis edilmiyor, genellikle tagliatelle gibi, eni daha geniş makarnalar kullanılıyor.
Yorkshire Pudding
Kuzey İngiltere’nin Yorkshire bölgesinden dünyaya yayılan bu atıştırmalık, un, yumurta, tereyağı ve sütü karıştırılması ve önceden ısıtılmış yuvarlak kaplarda, fırında pişirilmesiyle hazırlanıyor. 1700’lerin başlarında ortaya çıkan Yorkshire Pudding’in gevrek olması için yüksek ısılı fırın gerektiğinden ve Yorkshire da kömür üretimiyle bilinen bir bölge olduğundan bu şehrin isimiyle anıldığına inanılıyor. İlk ortaya çıktığı yıllarda, yoğun bir gravy sosuyla başlangıç olarak servis edilen Yorkshire Pudding’ler, böylece yiyen kişilerin iştahını kesip daha pahalı olan etli ana yemekten daha az yemesini sağlarmış. Şimdiyse hem reçelle bir tatlı olarak hem de etin yanında servis edilebilen esnek bir lezzet.