Bronzlaşmak güzel de şu güneş lekeleri olmasa diyenlerden misiniz?Neyse ki güneş lekelerini önlemenin ve onlardan kurtulmanın çok sayıda yolu var.
Önemli bir cilt sorunu olan güneş lekeleri, cildimizin kendini güneşten korumak için fazla miktarda salgıladığı melanin pigmentlerinin birikmesi sonucu oluşuyor. Cildin kendini yenilemesinin yavaşladığı 35 yaş ve üstünde, buğday ve koyu tenli kişilerde güneş lekelerine daha sık rastlanıyor. Lekeler bazen beyaz, çoğunlukla da koyu kahverengi renginde oluyor. Özellikle, yanak, alın, üst dudak bölgesi, burun, çene, boyun ve kollarda görülen lekeler vücudun her yerinde oluşabiliyor.
Güneş Lekeleri Neden Oluşur?
Güneş lekelerinin oluşumundaki en önemli faktör, ultraviyole yani zararlı güneş ışınlarına maruz kalmak. Ayrıca doğum kontrol ilaçları, gebelikteki hormon değişikleri, bazı ilaçların kullanımı ve guatr hastalığı da ciltte güneş lekelerinin başlıca oluşma nedenleri arasında. Zararlı güneş ışınları herhangi bir nedenle oluşmuş lekelerin çoğalmasına da neden olabiliyor. Özellikle yüze uygulanan sir ağda ve lazer epilasyon sonrası güneşten iyi korunmak gerekiyor. Aynı şekilde akne tedavisi görenlerde de güneş ışınları leke yapabiliyor. Dengeli beslenmeyen, sebze meyve yemeyen, sigara içen ya da vitamin kullanmayanlarda vücut için gerekli antioksidan alımı yeterli olmadığı için cilt kendini korumakta yetersiz kalıyor ve lekelenme riski artıyor.
Güneş Lekelerinden Nasıl Korunuruz?
Güneş lekeleri sadece güneşlenirken oluşmuyor; sokakta yürürken bile burun ve alın bölgesinde, kol ve bacaklarda güneş lekeleri oluşabiliyor. Bu yüzden sokağa çıkarken yüksek koruma faktörlü güneş koruma kremi sürmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.
Güneşe çıkmadan 15 dakika kadar önce koruma faktörlü kreminizi sürün, böylece cildiniz kremi emecek ve güneşe karşı gerçek koruma sağlayacaktır. Aynı şekilde denize girip çıktıktan sonra da mutlaka güneş koruma kreminizi tazeleyin. Kremlerin üzerinde her ne kadar su geçirmez yazsa da denize veya havuza girdiğinizde bu kremler etkilerini büyük ölçüde kaybeder.
Bunun dışında güneşe çıkarken makyaj malzemesi kullanmamaya, parfüm ve deodorant sürmemeye özen gösterin. Geniş gölgeliği olan şapkaları tercih edin. Havuzdan çıktıktan sonra da mutlaka duş alarak güneşlenin. Böylece havuz suyundaki kimyasallardan cildinizi arındırmış olursunuz. Ayrıca güneş sonrası kremleriyle ve jellerle cildinizi bolca nemlendirmeye dikkat edin.
Güneş Lekeleri Nasıl Tedavi Edilir?
Lekelerin yoğunluğu ve derinliğine göre lazerli leke tedavisi, kimyasal peeling, mikrodermabrazyon gibi profesyonel dermatolojik tedavi yöntemleri, kozmetik leke giderici kremler ve bazı doğal yöntemlerle güneş lekeleri tedavi edilebiliyor.
Lazerli Cilt Yenileme-ClearLift Lazer Tedavisi
Lazerli cilt yenileme, yoğun ve koyu cilt lekeleri üzerinde en hızlı sonuç veren yöntem olmakla birlikte aynı zamanda en pahalısı. Cilt bakım ve güzellik merkezinde yapılan lazerli leke tedavisi genellikle lekelerin büyük olduğu kişilere tavsiye ediliyor. Modern lazer tabanlı tedavi ve bir dizi radyo frekansı (RF) kullanarak gerçekleştirilen tedavi sayesinde, güneş lekeleri kolaylıkla ortadan kaldırılabiliyor. ClearLift, non-ablatif lazer tedavisi, neredeyse hiç ağrı ya da kesi olmadan gözle görülür sonuçlar veriyor.
Kimyasal Peeling
Kimyasal peeling cansız ve donuk görünümlü cildi canlandırmak için uygulanan, cildin çeşitli katmanlarının soyulmasına dayalı bir yöntem olmakla birlikte koyu renkli lekelerin tedavisi için de uygulanıyor. Kimyasal peeling le cildin doğal rengi, dokusu ve pürüzsüzlüğü konusunda pozitif gelişme sağlanıyor. Aynı zamanda kimyasal peeling cildi sıkılaştırarak, yüzeysel çizgi ve kırışıklıkları da azaltmaya yardımcı oluyor. Uygulamada cildin üst kısmındaki hasarlı tabaka soyuluyor, canlı tabaka ortaya çıkarılıyor ve cilt daha sağlıklı ve pürüzsüz bir görünüm kazanıyor. Kimyasal peeling, lekelerin büyüklüğüne göre birkaç seans sürebiliyor. Seanslardan sonra deride hassasiyet, kızarıklık, yanma, kabuklanma, görülebiliyor. Kimyasal peeling işleminden sonra cilt kendini yenileyene kadar güneşe çıkılmaması gerektiği için bu işlemi kışın yaptırmanız özellikle tavsiye ediliyor.
Mezoterapi
Mezoterapi tedavisi uygulayarak cilt hücrelerinin melanin aktivitesini azaltıp, lekeleri içten tedavi etmek en etkili ve kesin çözümlerden biri. Derinin altına verilen cilt yenileyici, leke giderici maddelerle ve besleyici vitaminlerle ciltteki lekelerin giderilmesi sağlanıyor. Formülün içinde bulunan hyalüronik asit, vitamin ve mineraller cilt sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.
Mikrodermabrazyon
Mikrodermabrazyon tedavisi, lazerli leke tedavisi ve kimyasal peeling de olduğu gibi derinin en üst tabakasının soyularak yenilenmesini sağlamak amacıyla uygulanıyor. Diğer yöntemlerden farklı olarak mikrodermabrazyonda cilde herhangi bir kimyasal uygulanmıyor. Basınçlı özel bir alet ile doğal ürünlerden elde edilen kristaller cilde püskürtülerek soyma işlemi gerçekleştiriliyor.
Kozmetik Kremler
Güneş lekeleriniz çok koyu ve büyük değilse kozmetik kremleri tercih edebilirsiniz. Cildiniz için hangi kremin daha uygun olacağını bir cilt uzmanına ya da eczacınıza danışabilir, dermo-kozmetik ve güneş lekeleri için hazırlanmış kremleri 2-3 hafta her gün iki kez cildinize uygulayarak, hafif derecedeki güneş lekelerinden kurtulabilirsiniz.
Cilt Lekeleri İçin Doğal Maskeler
Doğal maskeler hafif güneş lekeleri için hem pratik hem de sağlıklı. Doğal bitki ve besinlerden evde hazırlayacağınız maskeler, sadece güneş lekelerinize iyi gelmekle kalmayacak, aynı zamanda cildinizi besleyecek, sağlıklı ve canlı bir görünüm kazandıracaktır.
Maydanoz Maskesi
Maydanozu doğrayıp kaynar suya atın ve 15 dakika kadar kaynatın, soğuduktan sonra süzün ve beş yemek kaşığı taze limon suyu ekleyin. Bu karışımı her sabah ve akşam pamuk yardımıyla yüzünüze sürün.
Maydanoz+Yoğurt+Limon Maskesi
Bir bağ maydanozu blender’da parçalayın, içine bir çorba kaşığı yoğurt ve iki kaşık limon suyu ekleyerek iyice karıştırın. Cildinize ovalayarak sürün, 45 dakika bekletin ve bol suyla yıkayın.
Kil Maskesi
Bir yemek kaşığı kafur yağı, iki yemek kaşığı rendelenmiş maydanoz, iki yemek kaşığı rendelenmiş salatalık, bir çorba kaşığı rendelenmiş soğan ve bir çorba kaşığı kil. Tüm malzemeleri katıp iyice karıştırdıktan sonra lekelerin bulunduğu bölgeye sürün. 15 dakika beklettikten sonra ılık suyla yıkayın. Maskeyi haftada iki kez, bir ay boyunca tekrarlamalısınız.
Karbonatlı Maske
Bir yemek kaşığı yoğurda, bir çay kaşığı karbonat ilave ederek bir karışım elde ediyoruz. Bu karışımı özellikle lekeli bölgelerin üzerine uygulayıp, 15 dakika bekletip bol su ile duruluyoruz. Bu karışım haftada bir uygulanabilir. Karbonatın beyazlaştırma etkisi lekelerin açılmasına yardımcı oluyor.
Bal Maskesi
Bir tatlı kaşığı bal, bir tatlı kaşığı yulaf unu, bir tatlı kaşığı limon suyu ve bir çorba kaşığı yoğurt mikserde karıştırılarak kıvamlı bir maske elde edilir. Yüze sürülerek 20 dakika bekletilir. Bol ılık suyla ovalayarak temizlenir ve yıkanır. Bu maske haftada bir uygulanmalıdır.
Aleo Vera Kremleri
Bir çeşit tropikal kaktüs bitkisinin özünden elde edilen aloe vera özlü kremler ve jeller, güneşin zararlı etkilerine karşı cildi yenileyen ve iyileştiren etkiye sahiptir. Aynı zamanda güneş lekelerini giderici özellikleri de bulunur.
Kırmızı Soğan
Kırmızı soğanı kesip doğrudan lekelere uygulayın. Soğandaki asit güneş lekelerini gidermeye yardımcı olur.
Yeşil Çay
Demlenmiş yeşil çayı bir parça pamuk yardımıyla sorunlu bölgeye sürün. Bu işlemi sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere, en az bir hafta tekrar edin. Yeşil çaydaki antioksidanlar cildin kendini yenilemesine katkıda bulunur.
Kayısı Yağı
Kayısı yağının içindeki aminoasitler, ciltteki güneş lekelerini giderici, güneş sonrası kuru ve çatlayan cilt dokusunu iyileştirici etkiye sahiptir.
Doğal maske uygulamalarıyla birlikte bol su içmek, düzenli olarak nemlendirici ürünler kullanmak, cildinizin nem dengesini koruyacak ve dış etkenlere karşı cildi güçlendirecektir. Aynı zamanda A, E ve C vitaminleri cildinizdeki güneş lekelerinin açılmasını sağlar. Bu vitaminleri tablet şeklinde kullanabilir ya da daha sağlıklısı, bu vitaminleri içeren besinleri günlük diyetinize katabilsiniz.
Yazı: Pınar Efe