Sıcak yaz günlerinde tükettiğiniz besinler zindeliğinizi de etkiliyor. Su dostu besinleri tercih ederek zinde ve sağlıklı bir yaz geçirebilirsiniz.
Yazın güneşin, plajın ve denizin keyfini sürmek harika ancak sıcak havalar ve yüksek nem oranı sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle vücudumuzun ihtiyacı kadar su tüketilmezse halsizlikle veya daha farklı sorunlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Gerekli önlemleri alarak, doğru bir beslenme planı ve yeterli sıvı alımı ile yaz boyunca sağlıklı ve enerjik olabilmek mümkün. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr İsmet Tamer, yazın keyfini sağlıklı bir şekilde çıkarabilmek için su dostu besinlerle zinde kalmanın 8 yolunu şöyle sıralıyor.
Yağ tüketiminizi azaltın
Yazın aşırı yağlı yemek yüksek tansiyon ve diğer kalp sorunlarını beraberinde getiriyor. Ayrıca yağlı yemekler yorgunluk ve baş ağrısı başka problemler de yaratabilir. Bunları yaşamamak için kızartma yerine haşlama ya da ızgara yemekleri tercih etmeli, ekstra yağ tüketiminden kaçınmalısınız. Yemeklere piştikten sonra bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyerek lezzetlendirmeniz yeterli olacak.
Izgara ve haşlama yöntemlerini tercih edin
İştahımız sıcaklarla birlikte kesilebilir ve gün boyu bir şey yemeyip, havanın biraz serinlediği akşam saatlerinde yemeğe yüklenebiliriz. Farkına varmadan midemizi doldurmak da kalp-damar ve sindirim sistemimizi ciddi sıkıntılara sürükleyebilir. Ana yemekte et, tavuk, balık ya da kuru baklagilleri tercih etmeli, yanında da bolca yeşillik içeren sebzeleri tüketmelisiniz. Yemeği yavaş yiyip uzun uzun çiğnemek de sindirim sisteminizin işini kolaylaştıracak.
Suyun önemi
Su içmek yaz aylarında daha da önemli çünkü vücut, sıcağa karşı ısı dengemizi korumaya çalışmak için terliyor ve su kaybediyor, bu da sıvı ihtiyacınu artırıyor. Bazen terlediğimizi hissetmesek bile cildimiz buharlaşma ile sıvı kaybedebiliyor. Ancak günde içilmesi gereken ideal su miktarı herkes için 2 litre değil, bu miktar vücut ağırlığınızın bir kilosu başına yaklaşık 30 ml olmalı. Örneğin 60 kg iseniz ihtiyacınız olan su miktarı 60×30, yani 1800 ml. Ancak çok sıcak ya da klimalı ortamlarda uzun süre kalıyorsanız, çok terlemenize neden olacak bir işle, bir egzersizle meşgul oluyorsanız bu miktarı 35-40 ml düzeyine çıkarmak gerekiyor. En ideali ise vücudun uyarmasını beklemeden, yani susamadan su içmek.
Halsizliğe karşı maden suyu
Vücut terleme ile sadece sıvı değil sodyum ve klor gibi bazı elektrolitleri de kaybediyor ve bunları geri koymadığımız taktirde yeterince su içsek bile halsiz ve yorgun hissetmeye devam ediyoruz. Bunun için her gün içine bir dilim limon atılmış maden suyu içmeli, yemeklerde ve ara öğünlerde mineral deposu yeşil yapraklı taze sebze ve meyveleri tüketmelisiniz.
Çay yerine çorba
Su içmek sizin için bir eziyete dönüşüyorsa suyun yanı sıra farklı sıvılardan da destek almalısınız. Ancak konsantre meyve suyu ya da aşırı çay ve kahve tüketmek doğru bir yol değil. Bu içecekler idrar söktürücü etkileri nedeniyle fazla tüketildiklerinde sıvı eksikliğini artırabilir. Yeterince su içemediğinizi düşünüyorsanız maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu, ayran ya da soğuk çorba içmeli ve su deposu besinleri gün boyu tüketmelisiniz.
Yazın vazgeçilmezleri: Domates ve salatalık
Domates, salatalık ve tatlı biber, yaklaşık yüzde 95 oranında su içeren, üstelik yüksek miktarda vitamin, mineral ve antioksidan da bulunduran muhteşem besinler. Marul gibi yeşillikler ve kabak da tokluk hissini artıran, susuzluğu gideren besinler. Bunlara mutlaka her öğünde yer vermelisiniz, hatta acıktıkça ya da öğün aralarında atıştırmalık olarak da tüketebilirsiniz.
Bağırsak florası için yoğurt
Yoğurt da yüksek oranda su içeren önemli bir besin, üstelik sebzelerle de mükemmel uyum sağlıyor. Ayrıca mineral içeriği ve probiyotik bir gıda olması sayesinde yaz aylarında vücudun genel sağlığı açısından da önemli faydalara sahip.
Hücrelerinizi kırmızı meyvelerle güzelleştirin
Yazın klasikleri kavun ve karpuz mükemmel birer sıvı kaynağı ancak aynı zamanda yüksek oranda şeker de içerdiklerini unutmamalısınız. Öğünlerde bir iki dilim karpuz ya da kavun, sıvı ihtiyacını karşılamakta yeterli olacak. Kırmızı meyveler, üzüm ve şeftali ise hem yüksek miktarda su içermeleri hem de vitamin, mineral ve antioksidan deposu olmalarıyla vücudunuzu yaz günlerinde destekliyor. Dikkatli tüketildiklerinde sadece su ihtiyacınızı karşılamakla kalmıyor, bağışıklık sisteminin ve cildin sağlığı gibi farklı faydaları da getiriyor.