Tatilde Nasıl Beslenelim?

Yaz demek, tatil demek; tatil demek, keyif demektir. Fakat ‘’Nasıl olsa tatildeyim’’ diyerek yiyeceklere saldırmak geriye dönülemeyecek sonuçlar doğurabilir.

Yaz aylarında yeme düzenimiz neredeyse tamamıyla değişir ve günlerin uzaması da öğün saatlerinin farklılaşmasına neden olur. Tatilin yüzde 90’ını genel olarak yiyecekler oluşturur. Öyle ki ailemizle ve arkadaşlarımızla geçirilen keyifli saatler, ne kadar ve ne zaman yemek yediğimizi unutmamıza neden olabilir. Oysa tatilde de olsak, yediklerimizi dengelemeyi öğrenmeli; arada kuralı bozsak da en kısa sürede doğru yolu bularak ve sağlıklı beslenerek hayattan keyif almaya çalışmalıyız.

Greek yogurt with apricoits in the jar on blue wooden table.

Açık Büfe ile Zayıflamak Mümkün

Açık büfede nasıl diyet yapılabilir diye düşünüyor olabilirsiniz; ancak doğru seçimlerle açık büfe yerken de kiloyu korumak ve hatta zayıflamak mümkün. İşin sırrı; neyi, ne kadar, ne ile, ne zaman tüketeceğimizi biliyor olmakta. “Nasıl olsa tatildeyim” diyerek geç kalkıp, öğün atlamak yapılacak en büyük yanlıştır. Metabolizmanızın hızlı çalışmasına destek olmak istiyorsanız, tatilde miskinliği bırakıp erken kalkmaya ve kalktıktan sonraki bir saat içerisinde de kahvaltı yapmaya gayret etmelisiniz.  Kahvaltılarınız için iki küçük tabak kullanmanızı öneririm; ilk tabağa peynir çeşitlerinden 1-2 dilim, 5 adet siyah ve yeşil zeytin veya 3 tam ceviz ya da 1/4 avokado, 1-2 ince dilim tam buğday veya çavdar ekmeği alıp, tabağınızın geri kalan kısmını meyve ile zenginleştirin. İkinci tabağı ise bol miktarda domates, salatalık, maydanoz, roka, dereotu, kırmızı veya yeşilbiber ile doldurun. İçecek olarak siyah çay, yeşil çay, beyaz çay veya kafeini azaltılmış az sütlü kahveyi tercih edebilirsiniz. Taze sıkılmış meyve suyunun kalori ve şeker oranı çok yüksek olduğu için meyve suyunu sadece bir çay bardağı olarak ya da sulandırarak tüketmeye çalışın.

Delicious healthy breakfast with fruit selection and coffee

Açık Büfeye İkinci Defa Uğramayın

Açık büfeler her zaman cezbedici olmuştur. Zeytinyağlılar, kızartmalar, börekler, çorba çeşitleri, ızgara çeşitleri, şarküteriler, tatlılar kısacası seçenek çok. Öğle ve akşam yemekleri için orta boy servis tabağınızı gözünüzle dörde bölün. Tabağınızın bir kısmına zeytinyağlı sebze yemeği, diğer çeyreğine ızgara tavuk, balık, köfte veya et sote, üçüncü bölüme yoğurt, geri kalan kısma ise 2-3 yemek kaşığı bulgur/makarna/pilav/karabuğday/kinoa ya da tam buğday veya çavdar ekmeğinden bir dilim ekleyin. Derin bir salata tabağı alıp yeşilliklerle doldurun, üzerine de bir tatlı kaşığı yağ ve limon ekleyin.

iStock_000011203414_Medium_840x600

Tatlı mı?

Sadece çorba ve salatadan oluşan hafif bir öğünle besleniyorsanız neden olmasın? Seçimlerinizde sütlü tatlılara, sorbeye ya da dondurmaya yönelin. Minik porsiyonlarda ve sadece tek çeşit seçin. Akşam yemeği sonrası (her gün olmaması önerilir) meyve yemek yerine tercihinizi 1-2 kadeh şaraptan yana kullanabilirsiniz.  Öğünler sonrasında da en az 30 dakika yürüyüş yapmayı unutmayın.

Her şey dahil sisteminde olan bir oteldeyseniz, ikindi vakti gözleme, pizza gibi yüksek karbonhidratlı yiyeceklere ya da gece çorbalarına dokunmamanızı öneririm.

iStock_000066360367_Medium_840x600

Sahil Kenarında

Keyifli bir tatilin başındasınız, hatta tüm yazınızı ailenizle ve arkadaşlarınızla birlikte geçireceksiniz. Evde yemekleriniz kontrol altında, sağlıklı beslenmeye dikkat ediyor ve yüzerek formunuzu koruyorsunuz. Peki, sahil kenarındayken doğru beslendiğinize emin misiniz?

iStock_000086110879_Medium_840x600

 

Plaj Çantamda Ne Olmalı?

Plaj çantanızda meyve, ayran, kefir, grisini, peynir, konserve ton balığı, fındık, badem, ceviz gibi kuru yemişler ile kuru kayısı, hurma gibi kuru meyveler olabilir. Bu yiyeceklerin yanındaysa soğuk çay (şekersiz) içebilirsiniz. Koşullar uygun ise, beyaz peynir ve domatesle yapılmış sandviç de olabilir. Çünkü sıcakta her yiyeceğin taşınması doğru olmaz. Plaja yakın yerlerde tost + ayran veya salata + ızgara gibi seçimler de yapabilirsiniz. Hızlı ve pratik  bir şekilde ulaşabileceğiniz yiyeceklerden gözleme, makarna, pizza, hamburger ve kızarmış patates tüketiminde dikkatli olmalısınız.

Öğle yemeğinde plajda gözleme keyfi yapacaksanız, sabah ekmeği daha az tüketin ve öğleden sonra sadece meyve yiyin. Akşam yemeğinde ise, ızgara + salata ve sebze ile günü dengelemeye çalışın.

beach gear on white sand in carrabien beach

Plaj Kaçamaklarının Bedelleri;

Patates kızartması (orta boy) 2,5 dilim ekmek + 2,5 tatlı kaşığı yağ

4 yemek kaşığı kısır 2 dilim ekmek + 2 tatlı kaşığı yağ

1 koçan haşlanmış mısır+ 2 dilim ekmek

1 dilim kek 2 dilim ekmek + 1 meyve + 1 tatlı kaşığı yağ

3 top dondurma 1 dilim ekmek+ 1 bardak süt+1 porsiyon meyveye

eş değerdir.

Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak

 

 


Önerilen yazılar