MAKALE

Uzakları Andıran Yakınlar: Şile ve Ağva

Uzakları Andıran Yakınlar: Şile ve Ağva

İstanbul’un yanı başındaki doğal cennetlerde dolu dolu bir hafta sonu rotası!

Eskiden İstanbul’a komşu, yazlık yerler gündemden düşmezdi. Belki ilk başlarda Bayramoğlu, sonrasında Kumburgaz, Selimpaşa derken İstanbul’da yaşayanlar kendilerine sürekli bir yazlıkçılık mekanı arayıp durdu. İşte bu mekanlarından bir tanesi de, belki kabul etmeyenler de çıkabilir ama sanırım Şile.

İstanbul’a yaklaşık 1 saat uzaklıkta olsa da bence onu en güzel yapan şey, İstanbul’dan uzakta izlenimini verip bir süreliğine de olsa sizi şehrin stresinden ve gürültüsünden çok uzaklara götürmesi. Zaten tatil dediğimiz şeyin insana kendi evinden uzak olmasını hissettirmesi değil midir? Şile’de bu hissi yaşayabileceğiniz yerleri gezilecek yerleri sıraladığımızda göreceksiniz!

Şile, Kocaeli Yarımadası’nın Karadeniz kıyısında yer alıyor. İlçenin %70’ine yakın bölümü ormanlar ile kaplı.

– Şile, Yunan metinlerinde ismi Hilea adıyla bilinirmiş ve “dudaklar” kelimesi ile ilgiliymiş. Farklı kaynaklara göre de vahşi çiçek demekmiş. İsim, Yunanca’nın telaffuzundan dolayı Şile olarak telaffuz edilmekteymiş.

– Şile tarihi Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanıyor. Bölgede Epi-Paleolitik döneme ait konak yeri ve işlik saptanmış.

– Şile, Roma döneminde, tarihte ilk inanan Hristiyanlar için saklanma yeri olmuş. Gürlek Mağarası, Romalılar tarafından Hristiyanların tutulduğu hapishane olmuş.

– Şile, İstanbul’un kuzeyinde, Karadeniz kıyılarında yer alan küçük bir ilçe. İstanbul Üsküdar’a uzaklıklığı yaklaşık olarak 60 km. Eğer Ağva’ya gitmek isterseniz 30 km daha yol kat etmeniz gerekiyor.

– Şile’ye ulaşmak için kanımca en uygun seçenek hususi araç. Yol uzun ve gezilecek yerler birbirine çok yakın olmadığından buraya ulaşımın en kolay yolu olarak öne çıkıyor. Bununla beraber Şile’ye toplu ulaşım da mevcut. Üsküdar’dan 139, 139A ve Tepeüstü’nden 139T hatları Şile’ye gidiyor. 139A hatlı otobüsü ise Ağva’ya gidiyor. Saatleri kontrol edebilirsiniz.

Şile’de konaklamak için 3-4 farklı bölgeyi tercih edebilirsiniz. Eğer denize girme planlarınız fazla ise öncelikle Şile ve Ağva’yı, biraz kafa tatili yapayım, dinleyeyim derseniz Saklıgöl veya Ağva’yı tercih edebilirsiniz.

Özellikle Ağva’daki oteller Göksu nehri kıyısında yanyana kurulu olup doğa ve huzur teması ile öne çıkıyor. Biz konaklama tercihimizi nispeten daha sakin olan Saklıgöl Keyif Butik Otel’den yana kullandık. Hem Saklıgöl’e yakın olması hem de çevresinin ormanlar ile kaplı olması tercih nedeni oldu.

Şile ve Ağva’da sanırım zorlanmayacağınız tek seçenek yemek olacak. Eğer konaklama yapacaksanız bizim gibi tercihiniz zaten otelde kahvaltı olacaktır. Fakat günübirlik bir ziyarette bulunursanız kahvaltı için Ağva’da Göksu nehrine sıralanmış otelleri tercih edin.

Biz kahvaltımızı konakladığımız otelin yemyeşil bahçesinde, ayaklarımız çimlerin üzerinde yaptık. Buraya sadece kahvaltıya da gelebilirsiniz. Eğer gezi planlarınızda Şile varsa mutlaka Saklıgölü de görecekseniz. Buranın en güzel yanı, arka tarafındaki kısa bir yürüyüşün ardından kalabalıklar ile uğraşmadan Saklıgöl’e ulaşmanız.

Akşam yemeği tercihimizse bölgedeki lokal vatandaşların önerisi ile Ağva’daki Liman Restoran oldu. Yeşilçay Deresi üzerinde Karadeniz’i görebileceğiniz mekanın balıkları her gün günlük olarak geliyormuş. Aynı zamanda burada mezeler ve alkollü içecekler de bulunuyor. Biz balık tercihimizi sardalya ve mezgitten yana kullandık. Önerebiliriz.

Eğer balık yemek istemezseniz yönünüzü hemen çarşı içine kırın. Burada sıralanmış pideciler, köfteciler ve esnaf lokantaları bulabilirsiniz. Kasapoğlu Gurme ve Köfteci Zeki göze çarpan yemek yerleri.

Arzu ederseniz akşam yemekleri için Şile’de de Karadeniz manzaralı balıkçılar var. Şile Kalesi manzaralı Papalina, Şile Fora, Massha ve Ekrem Abi’nin Yeri göze çarpanlardan. Ünlü DJ’lerin ağırlandığı, fener manzaralı Fusha ise Maşatlık Parkı’ndaki eğlence merkezi olarak ön plana çıkıyor. Bizim Şile Bezi Etkinlikleri kapsamında kalabalık Şile caddelerini arşınladığımız yerlerde dondurma adına birçok alternatif gördük. Trafiğe kapalı Üsküdar caddesi üzerindeki Balkanlı Dondurmacı Kurtiş Usta’nın dondurmalarını pek beğendik.

Şile’ye özgü yemeklere gelecek olursak erikli ve mındıllı çorba, kabaklı ve mantarlı börekler, maydanozlu palamut köftesi, yumurta dolması öne çıkıyor. Tatlı olarak öre, boncuk helvası ve sirke tatlısı bölgeye özgü tatlılar. Yine yöreye özgü kestane balı da satın alabileceğiniz tatlar arasında yer alıyor.

Şile’de gezilecek yerleri sizin için aşağıda sıraladık.

Şile Kalesi

Restorasyonu yapıldıktan sonra adını Sünger Bob Kalesi olarak haberlerde fazlası ile duyduğumuz Şile Kalesi’ni listenin başında veriyoruz. Orjinali ile hiç alakası olmayan bir restorasyon süreci geçiren kale, Şile Limanı’nın ucunda bulunuyor. Ceneviz döneminden kalma kale, Ocaklı Kale adıyla da biliniyor. 2000 yıllık olduğu düşünülen Ocaklı Kalesi dört katlı bir yapıya sahip, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde gözetleme kulesi olarak kullanılmış.

Şile Feneri

2010 yılında 150. yaşını kutlayan Şile Feneri, 1859 yılında Sultan Abdülaziz tarafından inşa edilmiş. Deniz seviyesinden 60 metre yükseklikte yer alan fener, ülkemizin aktif en büyük feneri olarak biliniyor. Sekizgen şeklinde inşa edilen Şile Feneri’ne 72 basamak ile çıkılıyor. Haftanın her günü 10:00 -16:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Fenerin yapılma amacı Karadeniz’den gelen gemilerin İstanbul Boğazı’na yönelenmelerine yardımcı olmak.

Şile Evleri

Şile’de görülmesi gereken tarihi yapıların arasında ahşap iki katlı Şile evleri de bulunuyor. Bir kısmı kullanılmaya da devam eden Şile evleri koruma altında ve toplamda 138 ev var.

Ağlayan Kaya

Ağlayan Kaya, Şile Feneri’nin yaklaşık 600 metre doğusunda bulunan Uzunkum Plajı’nda yer alıyor. Kayalardan çıkan bir su kaynağı insan gözyaşına benzediği için bu adı almış. Aynı yerde Ağlayan Kaya Plajı ve Uzunkum Plajları sıralanıyor.

Şile Plajları

Şile yazının başında da anlattığımız üzere yeni nesil yazlıkçılıkta öner çıkan lokasyonlardan biri. Onu popüler hale getirmeyen unsur ise yaz sezonunun kısa sürmesi. Karadeniz maalesef bir Ege ve Akdeniz gibi durgun bir deniz olmadığından çok tercih edilmese de haftasonu ve kısa süreli tatillere iyi bir alternatif. Şile’de öne çıkan plajlar ise Şile Limanı’nın doğusunda yer alan Uzunkum ve Ağlayan Kaya ile batı tarafında yer alan Halk, Ayazma ve Kumbaba Plajları. Ağlayan Kaya ismi bir aşk efsanesine dayanıyor. İmkansız bir aşka tutulan Dimitri ve Mehmet’in denize atlayarak hayatlarına burada son vermesi üzerine burası sonra ağlayan kaya ismi ile anılmaya başlanmış. Her ne kadar mavi bayraklı bir sahil olsa da Karadeniz’in hırçın dalgalarına dikkat etmek gerekiyor.

Saklıgöl

Şile’de yukarıdakilerin dışında görülmesi gereken yerlere ek olarak Karamandere Köyü’nde yer alan yapay bir göl olan Saklıgöl bulunuyor. Biz konaklama ve kahvaltı tercihimizi burada yaptığımızdan Saklıgöl için daha fazla vakit ayırma şansımız oldu. Göl etrafında yer alan yürüyüş rotası ile bol oksijen alıp stresinizi buralarda dağıtmanız mümkün. Saklıgöl, doğa içinde yer alan bir vadideki bir gölet olarak tasarlanıp etrafında göle nazır kafeler ve su üstünde yer alan bungalow masalar ile süslenmiş. Fakat ne yazık ki bu güzel doğada mangalcılık, her Türkün olmazsa olmazı, büyük ve tek aktivite olarak düşünülmüş durumda.

Şimdi gelelim Ağva’ya… Ağva, İstanbul il sınırları içinde olup da kendinizi İstanbul’da hissetmeyeceğiniz yerlerden bir başkası. Karadeniz’e komşu Şile’ye yaklaşık 40 km uzaklıktaki sevimli belde, gördüğünüzde neden daha önce görmedim deyip kendinizi suçlayacağınız bir güzelliğe sahip.

Özellikle haftasonu ve her kısa tatilde düşünülen Ağva, stres atmak için seçilecek en iyi lokasyonlar arasında yer alıyor. Küçük olması, etrafını çevreleyen Göksu ve Yeşilçay nehirleri arasında kurulmuş olması onu masalsı bir kimliğe büründürüyor. Aşağıda Ağva’da gezilecek yerleri ve Ağva ile ilgili notları sıraladık.

– Ağva ismi, Latince su manasına gelen aqua kelimesinden geliyor. Göksu ve Yeşilçay arasında yer alan bu yer İstanbul’a yakın tatil yerleri sıralamasında ilk seçeneklerin başında.

– Ağva’ya ulaşmak için en uygun seçenek hususi oto. Ancak buraya Üsküdar’dan kalkan 139A no’lu otobüsler ile de ulaşabilirsiniz. Saatleri kontrol edebilirsiniz.

Ağva’da nerede kalınır sorusunu sorarsanız cevabımız Göksu Nehri kenarına kurulmuş olan oteller olacaktır. Buradaki oteller hem sessiz, huzurlu ve ince dizayn edilmiş görüntüleri ile tercih nedeni. Ayrıca kahvaltı yapmak için yine buradaki işletmeleri tercih edebilirsiniz. Robins, Mints, My Way, Küçük Ev, Mandalin, Beyaz Ev, Wineport dikkat çeken mekanlar.

Ağva Plajı

Ağva’da yapılacak aktivitelerin başında yüzme geliyor. Bunun için en çok tercih edilen plaj ise Ağva Plajı. Göksu ve Yeşilçay Nehirleri arasında yer alıyor. 3 km uzunluktaki plaj, deniz tatilcilerinin tercih nedeni olabilir.

Kilimli Koyu

Ağva’nın doğusunda yer alan Kilimli Koyu Plaj alanı, falezlerden oluşan yüksek kayalıkları kamp ve trekking parkurundan oluşuyor. Koyda kaya oluşumları ile bir de plaj bulunuyor. Kampçı gençlerin sıra sıra çadırlarını görebileceğiniz bölgede bir de restoran kurulmuş. Tehlikeli sayılabilecek yürüyüş parkurunda ise dikkatli davranmanızı öneririz.

Ağva Tekne Turu

Ağva’da bildiğiniz üzere iki ayrı nehir denize dökülüyor. Bu nehirlerin ikisinde de tekne turu yapılıyor. Göksu Nehri’ndeki turlar hemen Ağva girişindeki park alanında yapılırken Yeşilçay’dakiler ise Liman Restoran’ın önünden hareket ediyor. Turlar 30 dakika sürüyor. Göksu’da gerçekleştirdiğimiz turda, nehir üzerinde hareket ederken yan yana sıralanmış oteller ile restoranların ışıklı görüntülerinin sizi başka düşüncelere, başka yerlere götürmesi olası. Yine Göksu üzerinde yapacağınız diğer bir aktivite ise deniz bisikleti kiralamak olabilir. Kimine göre yorucu olsa da kimine göre romantik gelebilir.

Kısa Kısa

– Ağva’da Yeşilçay’ın Karadeniz’de buluştuğu noktada bir de fener bulunuyor. Günbatımlarının güzel bir noktası olarak göze çarpıyor.

– Ağva dışında görülecek yakın yerlerin başında Kadırga Koyu geliyor. Denizin aşındırdığı kayaların oluşturduğu koyda denize girebilirsiniz.

– Hacılı Köy’de yer alan Gürlek Mağarası görmeye değecek bir diğer nokta. Roma döneminde hapishane olarak kullanılan mağara Ağva’ya 20 km. uzaklıkta. Yine bu rotada görebileceğiniz irili ufaklı şelaleler mevcut.

– Ağva ve Şile’yi ziyaret edecek en uygun zaman yaz aylarındaki Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali zamanı olabilir. Genellikle 3 gün süren etkinliklerde Şile Bezi’nden yapılmış kıyafetler, el sanatları stantları kuruluyor ve akşamları ise ünlü sanatçıların konserleri yapılıyor.

– Ağva’daki birçok otel dönem dizilerine ev sahipliği yapmış. Medcezir, No 309, Bir İstanbul Masalı gibi diziler Aquaverde’de çekilmiş. Greenline Guest House, Yaprak Dökümü’ne ev sahipliği yaparken Ağva Paradise ise Unutulmaz dizisine ev sahipliği yapmış. Son olarak ekranlarda yer alan Sen Çal Kapımı isimli dizinin birçok bölümünün burada çekildiğini de biliyoruz.

Aşağıda Şile görüntüleri ve önerilerini içeren kısa bir videomuz bulunuyor. Keyifli seyirler dilerim.

Yazar: Cengiz Selçuk

www.cengizselcuk.com


Önerilen yazılar