MAKALE

Cilt Lekelerinden Kurtulmak Mümkün Mü?

Cilt Lekelerinden Kurtulmak Mümkün Mü?

Cilt lekeleri hem estetik hem de sağlık açısından dikkat edilmesi gereken önemli bir konu. Lekelerin tedavisi için en doğru zaman ise kış ayları…

Leke mezoterapisi dışındaki tüm leke tedavilerinin genellikle güneş ışınlarının daha az olduğu kış aylarında yapılıyor. Tedavi ise lekenin türüne, derinliğine ve büyüklüğüne göre değişiyor. Lekelerle ilgili güneşten korunmanın önemine değinen Dr. Fügen Erdoğan Çekin, sadece yazın değil her mevsim gün ışığı varsa 50 faktörlü güneş koruyucu kremler kullanması gerektiğini belirterek; güvenilir olmayan kozmetik ürünleri kullanmamanın, yılda en az bir kez benlerin dermatoloji uzmanı tarafından kontrolünü yaptırmanın da sağlık açısından çok önemli olduğunun altını çiziyor. Dr. Fügen Erdoğan Çekin’den alınan bilgiye göre lekeler ve tedavileri şöyle:

En sık görülen cilt lekeleri

Melazma (Gebelik Lekesi): Melazma; özellikle güneş gören bölgelerde en sık yüzde ortaya çıkan siyah ya da kahverengi fırça ile sürülmüş görünümü olan lekelere verilen isim. Burun, alın, dudak üstü ve yanaklarda sıkça rastlanan melazma, sıklıkla kadınlarda görülse de erkeklerde de rastlanabilir. Güneş ışınlarının yanı sıra, gebelik, doğum kontrol hapları, özellikle paraben oranı yüksek olan kozmetik ürünler bu tür deri lekeleri oluşumuna neden olabilir.

Güneş Lekeleri: Yaz aylarında daha sık ortaya çıkan ancak kışın da geçmeyen güneş lekeleri, vücudun güneşe maruz kalan kısımlarında görülür. Deride kalıcı hale gelen güneş lekelerinin rengi yazın daha da koyulaşabilir.

Çiller: Özellikle açık tenli kişilerde görülür. Sarı ya da kahverengi olabilen çiller, daha çok çocuklukta ortaya çıkar. Güneşe maruz kalma sonucu rengi koyulaşan çiller; yüz, sırt ve el gibi bölgelerde daha sık görülür.

Keratoz, Benler ve Deri Kanseri: İleri yaşlarda vücudun her yerinde görülebilen kabarık, kahverengi-siyah renkte ve üzeri pütürlü lekeler keratoz olarak adlandırılır. Görüntü kötü olsa da oldukça iyi huyludurlar ve kanserleşmezler. Benlerden gelişen kanserler genellikle ölümcüldür. Bu nedenle benlerin düzenli takip edilmesi gerekir.

Cilt lekelerinde öne çıkan tedavi yöntemleri

İlaç Tedavisi: Hidroksiklorokin içeren kremler sadece melazma lekelerinde etkiliyken, çiller ve güneş lekelerinde kullanılması gereksiz. Özellikle lazer, dermaroler ve dermapen işlemlerinden sonra, yara iyileşmesini hızlandıran tercihan güneş korumalı kremler kullanılmalı.

Leke Mezoterapi: Yaz aylarında yapılabilmesi önemli. Öncesinde Wood lambası adı verilen özel bir lamba ile lekelerin yoğunluğu ve derinliği saptanır. Sonrasında iğne ile leke açıcı ilaç istenen derinliğe enjekte edilir.

Kimyasal Peeling: Leke tedavisinde kimyasal peeling uygulamaları yaparken dikkatli olunmalı. Koyu renk cildi olan kişiler uygun değildir. Sadece leke açmak için kullanılan peelingler tercih edilmeli. İşlem sonrası deriyi besleyen ve onaran tedavilere ek olarak 50 faktörlü güneş koruma tedavileri de kullanılmalı.

Kriyoterapi (Dondurma): Sıvı nitrojen aracılığıyla lekeler dondurulur ve işlem uygulanan bölge önce kızarır sonra kabuklanır ve dökülür. Alttan pembe renkli genç deri çıkar. Ortalama 7-10 gün içinde iyileşir. Dondurma güneş lekeleri ve keratozların tedavisinde kullanılır.

PRP: Kişiden alınan kanın santrifüj ile ayrıştırılarak üstte kalan serum kısmının deriye enjeksiyonudur. PRP uygulamasında kullanılan serum deri renginde açılma oluşturur. Deri yenilenir ve aydınlık bir görünüm kazanır. En az üç seans planlanmalıdır. Tedaviye renk açıcı ve onarıcı kremler de eklenir.

Lazer Tedavisi: En sık kullanılan yöntemlerden biridir. Tek seanslık işlemdir. Güneş lekeleri ve çillerin tedavisinde etkilidir. Leke tedavisinde kullanılırken cildin ve lekenin türü çok önemlidir. Güneş ışığının olmadığı aylarda yapılmalıdır.

Dermapen/Dermaroler: Deride saç kılı boyutunda ince kanallar açılır. İşlemin hemen arkasından sürülen leke serumları ilacın istenilen derinliğe ulaşmasına neden olur. Yaz aylarında yapılması önerilmez.


Önerilen yazılar