Yaz mevsiminin izleri cildinizde değil, anılarınızda kalsın!
Yazın hepimiz, tatilde ya da şehirde, güzel, güneşli günlerin tadını çıkardık ve çıkarmaya devam ediyoruz. Elbette bu keyif veren parlaklığın fazlasının zararlı olduğunu da biliyor, elimizden geldiğince güneşten korunmaya dikkat ediyoruz. Ancak bazen, kimi zaman cilt tipimiz, kimi zamansa yanlış uygulamalar nedeniyle güneş lekeleriyle karşı karşıya kalabiliyoruz.
Güneş lekeleri veya melazma en sık görülen cilt problemleri arasında yer alıyor. Özellikle yaz aylarında artan güneş lekeleri, dudak üstü bölgesi, alın ve yanaklarda daha sık ortaya çıkıyor. Bu lekeler deride renk veren hücreler tarafından melanin pigmentinin aşırı üretimine bağlı ortaya çıkıyor. Güneş lekelerinin miktarı ve yoğunluğu yazın artıp koyulaşırken kış aylarında hafifleyebiliyor. Bu lekeler deri rengi koyu olanlarda daha fazla görülse de, açık renk cildi olanlarda da azımsanmayacak oranda görülüyor.
Leke oluşumunun en önemli nedeni UV ışığı yani güneş. Ancak, doğum kontrol ilaçları ve hormonal tedavi de leke oluşumunu artırabiliyor. Ayrıca hipotiroidizm ve kullanılan bazı ilaçlar da ışıkla etkileşime girerek, yani ışık hassasiyeti yaparak leke oluşumunu artırabiliyor. Ayrıca bazı kozmetik ve cilt bakım ürünleri de deriyi güneşe hassas hale getirerek veya deriyi tahriş ederek leke oluşumunu kolaylaştırabiliyor. Lekeler sadece güneşe bağlı gelişmeyebiliyor; LED ışık kaynakları, televizyon, telefon ve bilgisayar gibi ekranlardan maruz kalınan görünür ışık da lekeler oluşturabiliyor.
Alacağımız bazı önlemlerle güneş lekelerinden korunmamız mümkün. Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Serap Karadağ, güneş lekelerinden korunmanın yolları hakkında şu bilgileri verdi.
Öncelikle, güneş banyolarından ve yazın güneş altında yatmaktan kaçınmak gerekiyor. Cildinize uygun güneşten koruyucu kremler kullanmalı, bu kremi dışarı çıkmadan 20 dakika önce sürmeli ve 2 saatte bir tekrarlamalısınız. Ayrıca suya girdikten veya yüzünüzü yıkadıktan sonra da tekrar sürmelisiniz. Geniş kenarlı şapka takmak da cildinizi güneşten daha iyi korumanızı sağlar.
Dışarı çıkarken meteorolojiye bakak UV indeksini takip edebilirsiniz. 8’in üzerinde ise mümkünse çıkmamanız öneriliyor, 2-8 arasında ise güneşten iyi korunarak çıkmalısınız.
Denize sabah erken saatlerde veya akşam üzeri 5’ten sonra girmelisiniz.
Yüzünüze bazı lazer türleri ve soyucu peeling gibi işlemler yaptıracaksanız bunlar için yaz sonrasını beklemeniz öneriliyor. Ayrıca yüzünüze ağda yaptığınızda, sonrasında asla güneşe maruz kalmamalısınız. Uzman olmayan kişiler tarafından uygulanan veya evde yapılan leke çıkarıcı işlemler tam tersi şekilde leke oluşumunu artırabildiğinden bunlardan da uzak durmalısınız.
Lekeye yatkınlığınız varsa ve ilaç kullanıyorsanız, mümkünse leke oluşumunu tetikleyen ilaçlardan kaçınmalı, bunları doktorunuza danışarak, imkan dahilinde, leke yapmayanlarla değiştirmelisiniz.